Preskočite na glavni sadržaj

Simpozij u povodu proslave 70. obljetnice postojanja Međunarodnog kazališnog instituta ITI UNESCO

Na najvećem i najvažnijem kazališnom festivalu u Sloveniji, Borštnikovom srečanju u Mariboru održat će se Simpozij i okrugli stol s međunarodnim sudjelovanjem 'Izazovi umjetničkih sloboda' koji organizira slovenski centar ITI UNESCO (Međunarodni kazališni institut) u suradnji s njemačkim centrom ITI i Akcijskim odborom za prava umjetnika (ITI ACAR).
vrijeme: 23.10.2018.
mjesto: Slovenija; Ljubljana
url: https://www.iti-worldwide.org/

Simpozij je organiziran 23. listopada 2018. u povodu proslave sedamdesete obljetnice postojanja Međunarodnog kazališnog instituta ITI UNESCO.


Simpozij i okrugli stol posvećeni su temama vrijednosti i važnosti umjetničkih sloboda u kazalištu i temama kao što su umjetnikovo pravo na slobodno izražavanje, cenzura i autocenzura u kazalištu, kao i različitim oblicima financijskih, političkih, medijskih i drugih pritisaka na kazalište i aktualnim ugrozama njegovih prava i sloboda u suvremenoj Europi.


Na skupu će govoriti dr. Thomas Engel, direktor njemačkog centra ITI i jedan od suosnivača ITI ACAR, kazališni teoretičar i dramaturg dr. Thomas Irmer, član njemačkog centra ITI, dr. Srirak Plipat, izvršni direktor međunarodne organizacije FreeMuse, te poljski dramaturg Tomasz Kireńczuk, programski direktor kazališta Nowy Theatre u Krakovu i programski direktor međunarodnog kazališnog festivala Dialog u Vroclavu. Čast da održi uvodno izlaganje na ovom međunarodnom skupu pripala je hrvatskom teatrologu dr. Darku Lukiću, članu hrvatskog centra ITI, koji će kao pozvani uvodničar simpozija iznijeti iskustva svojih znanstvenih istraživanja u području kazališta sjećanja povezana sa slobodama i ljudskim pravima, te njihovim osporavanjima i ugrozama u suvremenom europskom kazališnom prostoru.


Moderatori skupa su Tatjana Ažman, predsjednica slovenskog centra ITI i slovenski dramaturg i teatrolog Rok Andres.