najave

SEA Silba Environment Art 2016.


vrijeme: 09.07.2016. - 03.09.2016.
mjesto: Silba

SEA Silba Environment Art - ekološko multimedijalna platforma najavljuje sedmu sezonu aktivnosti na otoku Silbi, koje su ovu godinu posvećene Zvijezdama. Program će trajati od 9. srpnja do 3. rujna, te donosi radionice, koncerate, jednu pretpremijeru, večeri kina pod zvijezdama, umjetničku koloniju, izložbe i rezidencijalni boravak.

Silba Environment Art je umjetničko - ekološka multimedijalna platforma koju su osnovali zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne  i kulturne  ljepote. Već desetljećima otok Silba poznat je kao „otok umjetnika“ jer je oduvijek privlačio ljude željne mira i tišine u kojoj mogu stvarati svoja umjetnička djela, i stalno iznova oduševljava nove generacije  ljudi, te smo  2010. godine  osnovali  neformalnu umjetničku platformu unutar koje zajedno stvaramo i radimo na poboljšanju uvjeta, nabavci tehničkih potrepština i logističkoj pomoći ostalim zainteresiranim ljudima iz cijelog svijeta koji žele provesti neko vrijeme na Silbi u radu na vlastitim ili zajedničkim umjetničkim, kulturnim, ekološkim i projektima održivog razvoja, u suradnji s lokalnim organizacijama  i ljudima, a u svrhu unaprijeđenja života na otoku. Od 2015. godine Silba Environment Art registrirana je kao umjetnička organizacija pri Ministarstvu kulture

Silba Environment Art zamišljena je kao umjetnički comunity servis koji organizira umjetničko - ekološke radionice, umjetničke kolonije i rezidencijalne boravke izvan ljetne sezone, festival Silbensko kulturno ljeto u sezoni,  radionice,  edukacije,  akcije,  projekcije filmova, video i ostalih multimedijalnih radova tijekom cijele godine, te nudi logističku i organizacijsku pomoć svima onima koji žele doći na Silbu i u  njoj  i zbog nje stvarati ili pomoći u različitim umjetničko – ekološkim akcijama.

Ovim projektom želimo ponovo oživjeti predivni mali otok u Jadranu i ukazati na mogućnosti koje svaki hrvatski otok ima, da i izvan sezone umjetnošću i ekologijom radi na  razvoju otoka, suradnji lokalnog stanovništva i umjetnika i znanstvenika iz cijelog svijeta na projektima od direktne koristi za otok, te da tako brendira Silbu i Hrvatsku kao  mjesto  s inovativnim idejama i mladim umjetnicima i stručnjacima koji ove ideje mogu provesti u djelo.

Platforma je podjeljena na sljedeće projekte:

SCS  Silba Cultural Summer  //  Silbensko kulturno ljeto održava se od 2010. svake godine  u srpnju  i  kolovozu na Silbi.  U sklopu Silbenskog kulturnog ljeta  u ljetnim mjesecima, kada na Silbi boravi više tisuća ljudi, domaćih i gostiju, nudimo im i   zajedno s njima  kreiramo  različite kulturne, umjetničke, edukativne iekološke sadržaje, a sve to pod zvjezdanim silbenskim nebom.
 
DiR Dlana in Rezidence  // Rezidencijalne boravke umjetnika na Silbi provodimo od 2012. godine, a sada ćemo ih raditi i izvan sezone. Rezidencijalni boravci umjetnika biti će posvećeni suradnji umjetnika i lokalnog stanovništva na kreiranju novih umjetničkih, kulturnih, društvenih i prirodnih stanja i sadržaja. Sinergijom umjetnika i prirode kreirat ćemo nove elemente  i  čestice tijela i duha.  Koncept  rezidencija osmišljen je kao  svojevrsni laboratorij za istraživanje različitih umjetničkih disciplina:  od novih medija, preko izvedbenih umjetnosti, konceptualne muzike do filmske umjetnosti. Istraživanja se odnose na lokalnu povijest, floru i faunu, specifičnosti identiteta mediteranskog otoka te je primarni cilj za umjetnike koji sudjeluju pronaći vezu između mediteranskog identiteta i suvremene umjetnosti.

GEA Garbage Epic Art  //  Garbage Epic Art umjetnička je kolonija kojom svake godine pred  početak same turističke sezoneočistimo silbenske plaže od otpada nanesenog morem tijekom zime, i onda reciklažom tog otpada stvaramo nove umjetničke predmete, instalacije, instrumente i uporabne predmete, koje zatim prezentiramo javnosti u obliku izložbe, aukcije, koncerta, akcije i/ili buvljaka.  Ovim projektom želimo ukazati na sve veći problem otpada na našim otocima  te ponuditi alternativno umjetničko rješenje kojim ćemo, osim što ćemo očistiti plaže pred sezonu, kreativno i afirmativno utjecati na ekološke probleme te edukativno djelovati na generacije koje dolaze, a također jednom zanimljivom akcijom najaviti nadolazeći festival.

OPG Dlana  //  Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo držat će nas čvrsto na zemlji a na njoj ćemo uzgajati prvenstveno kapare ali i druge zanemarene dalmatinske i mediteranske kulture. U okviru obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva radit ćemo radionice vezane za poljoprivredu, održivi razvoj, permakulturu, kao i yogu i meditaciju u skladu s prirodom, a svi sadržaji biti će otvoreni za suradnju, učenje i eksperiment.

SOS Silba Off Season novi je program koji uvodimo izvan turističke sezone jer želimo prvenstveno lokalnom stanovništvu otoka, ali i  njegovim  povremenim stanovnicima  namjernicima, ponuditi kulturni i edukativni sadržaj izvan turističke sezone za sve generacije.

Program ovogodišnjeg kulturnog ljeta trajat će do 3.  rujna  i donosi nam na Silbu  5 radionica, 5 koncerata, jednu pretpremijeru, 5 večeri kina pod zvijezdama u suradnji s 3 filmska festivala, jednu umjetničku koloniju, dvije izložbe  i  jedan rezidencijalni boravak, a u sklopu njega ove godine Silbu će pohoditi umjetnici Davor Sanvincenti, Franjo Glušac, Andreja Kurelec Košavić,  Damir Prica Kafka, Igor Pavlica, Bruno Vidović Vorberger,  Ivan Marušić  Klif, Neven Jurić, Ivan Marincel, Vedran Peternel, Nikola Vincelj Jinks, Igor Stangliczky, Marko Jevtić, Miro Micro Manojlović, Mišo Komenda, Karlo Kazinoti,  Davorka Horvat, Christian Peter,  Berislav Antica, Damir Horvat, Ivica Buljan, Robert Waltl, Milena Zupančič, Marko Mandič, Benjamin Krnetić, Svetlana Slapšak,  Ana Savić Gecan, Mark Požlep, Tonči Kranjčević Batalić,  i mnogi drugi.

Organizatori festivala su udruga MAVENA i umjetnička organizacija SILBA ENVIRONMENT ART

(M.K., 23.06.2016)