Preskočite na glavni sadržaj

Podvodni svijet Đordana Buccija - izložba u Rijeci

Riječka Galerija Principij najavljuje otvorenje izložbe fotografija Podvodni svijet Đordana Buccija u utorak, 18. rujna 2018. u 20 sati. 
vrijeme: 18.09.2018.
mjesto: Galerija Principij

Podvodni svijet Đordana Buccija koloristički je vrlo dinamičan, a sadržajno neobičan i mističan. Podvodna fotografija pripada onim posebnim ili specifičnim područjima fotografije za koja treba imati i dodatna znanja i vještine koja nisu samo fotografska. Ta posebna fotografska područja imaju dva osnovna cilja. Prvi je da se široj publici, koja nema ni priliku ni sposobnosti sama uživo to vidjeti, donese slika nedostupnih područja i ambijenata. Prenošenje nedostupnih informacija bilo je  jedno od suštinskih zadaća fotografije u njenim početcima,  a to se  zadržalo i do danas. Naprosto nam nije sve „na dohvat ruke“ pa pomoću fotografske slike  „putujemo“ nepoznatim krajevima ne samo ovoga planeta već i cijeloga svemira. U podvodnoj fotografiji potrebna su besprijekorna znanja i vještine ronjenja i dobro usvojena osnovna znanja o fotografiji koja sad treba nadograđivati i trajno usvajati, te mnogobrojne specifičnosti fotografiranja pod vodom. Drugi je cilj, kao kod svakoga rada tako i u fotografiji,  nastojanje za što većim stupnjem stvaralačke osobnosti. U tom smislu fotografije Đordana Buccija čine dobar suodnosa izvrsnoga poznavanja podvodne fotografske tehnike i visoke kreativne osjetljivosti. Iako se Bucci vrlo disciplinirano drži pravila podvodnoga snimanja objekata, one i pored toga djeluju i jesu prožete stvaralačkom strašću ma koliko su pravila po svojoj naravi kruta i ograničavajuća.

Ove slike, ovaj koloristički bogati podvodni svijet, načas nas može „zavarati“ -  kao da gledamo kakvu apstraktnu sliku gestualnog slikarstva.  Dobar poznavalac mora, tj. života u moru, gledajući Buccijeve fotografske slike, s visokom će preciznošću prepoznavati snimljeni sadržaj. A mi svi ostali nećemo na taj način prepoznati i vidjeti, ali zato ćemo biti ushićeni i oduševljeni doživljajima gledajući ovaj bogati i za većinu nas „daleki“, a u stvari tako nam bliz podvodni svijet.

Bucci je ovom izložbom na  provjereni način pokazao kako se to po pravilima snimaju objekti pod morem, a s druge pak strane, ma koliko radio po pravilima, ipak snima fotografije vrlo visokoga kreativnog statusa. Iz ovih snimljenih fotografija vidljivo je autorovo strastveno „bacanje“ na kojekakve morske  dubine i uživanje u slobodi beskrajnoga plavetnila mora tražeći i fotografirajući ovaj neobični i za nas egzotični svijet.  Osjećajući tu autorovu energiju, sada možemo uživati i uživamo u ovom neobičnom i fotografskom, i morskom bogatstvu.
(Borislav Božić, prof.)