Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen repertoar 112. kazališne sezone osječkog HNK-a

Osječko Hrvatsko narodno kazalište u 112. sezoni imat će četiri dramske i dvije glazbene premijere te 19 repriznih predstava, od čega 10 dramskih i 9 glazbenih, najavila je u srijedu Uprava kazališta.
vrijeme: 12.09.2018.
mjesto: Osijek; HNK, Županijska 9
url: http://www.hnk-osijek.hr/
 

Na predstavljanju ovosezonskog repertoara intendant Božidar Šnajder kazao je kako će u sklopu noćne scene premijerno biti izvedena predstava "Richard III grbavi" autora i redatelja Damira Mađarića,  a u dramskom programu predstava "Emet" autorice Ivane Šojat, koju će režirati slovenski redatelj Samo Strelec, tragedija Williama Shakespearea "Othello" u režiji Damira Zlatana Freya te komedija Georgesa Feydeaua "Buba u uhu".

 

Dodao je kako će u glazbenom dijelu programa premijerno biti izvedena opera "Carmen" Georgesa Bizeta, koju će režirati južnoafrički redatelj Kobie Van Rensburg te mjuzikl Richard i Roberta Shermana "Mary Poppins", u režiji Nine Kleflin.

 

Šnajder je istaknuo kako im je, kao i do sada, glavna nit vodilja u sastavljanju repertoara bila imati domaćeg autora, operetu ili mjuzikl, te jednu veliku operu i jednu zabavnu komercijalnu predstavu, kao što je ove sezone "Buba u uhu".

 

Kad smo slagali repertoar, htjeli smo da to budu veliki naslovi. Izazovno je raditi predstavu kad imaš živog autora i to iz vlastite kuće, kao što je Ivana Šojat, i drago mi je što će ponovno biti na našem repertoaru. Tragedija "Othello" velik je naslov, a "Buba u uhu" veliki je komični klasik, koji se igra i u okolnim zemljama regije, a u nekim je kazalištima i 40. godina na repertoaru, rekao je ravnatelj drame Miroslav Čabraja, dodavši kako je puno očekuje i od melodramatične tragikomedije "Richard III grbavi", koja će biti premijerno izvedena u sklopu noćne scene.

 

Ravnatelj opere Filip Pavišić izrazio je žaljenje što, iz financijskih razloga, operni ansambl ne može izvesti više od dvije premijere po sezoni.

 

Teško je u moru kvalitetnih predstava odabrati dva naslova i teško je reći koja je najljepša opera na svijetu, ali za "Carmen" su mnogi skladatelji rekli da je možda najbolja ikad napisana opera, i glazbeno i dramski. Nismo je igrali dvadesetak godina, i to je izvanredan odabir, istaknuo je Pavišić.

 

Dodao je kako očekuje da će mjuzikl "Mary Poppins" na isti način zauzeti važno mjesto u ovome kazalištu, kao i ranija uspješnica mjuzikl "Moje pjesme, moji snovi". (Hina)