Preskočite na glavni sadržaj

Fotografija Đoke Glušice najbolja na natječaju radova inspiriranih djelom slikara Romola Venuccija

Fotografija Trga sv. Barbare autora Đoke Glušice proglašena je najboljim radom na natječaju Pomorskoga i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja u Rijeci s temom radova inspiriranih djelima riječkog slikara Romola Venuccija, čija su djela izložena u tom muzeju.
vrijeme: 06.09.2018.
mjesto: Rijeka
url: http://ppmhp.hr/
 

Uz Glušicu, na natječaj se prijavilo još četvero fotografa, a prijavljen je i jedan literarni rad potaknut Venuccijem stvaralaštvom.

 

U obrazloženju stručnog žirija stoji da "postoji očita sličnost Glušičine fotografije i izvornoga Venuccijeva akvarela iste lokacije". Autor je postigao i sličnost u atmosferi jer fotografija izgleda kao da je tonirana klasičnim metodama, a riječ je o digitalnoj fotografiji, navedeno je.

 

Autorica izložbe "Romolo Venucci; umjetnost kao sudbina" Margita Cvjetinović izrazila je zadovoljstvo što je Venuccijeva izložba pobudila velik interes građana. Rekla je da svi zainteresirani i dalje muzeju mogu slati svoje fotografije inspirirane Venuccijevim djelima, a nastojat će pronaći način kako ih predstaviti javnosti. Jedna od mogućnosti jest pokretanje virtualnog muzeja Vennucijevih djela, gdje bi svoje mjesto pronašli i fotografski radovi građana, rekla je Cvjetinović.

 

Romolo Venucci rodio se 1903. godine u Rijeci, a umro je u rodnome gradu 1976. godine. Školovao se na Zemaljskoj ugarskoj kraljevskoj višoj umjetničkoj školi u Budimpešti. Nakon povratka sa studija u Rijeku uključio se u umjetnički život grada. Prvi je put izlagao 1927. godine. Puni izraz ostvario je u međuratnom razdoblju (1929. - 1939.) kroz futuristički i kubistički konstruktivizam. U sljedećim razdobljima stvaralaštva svjesno modificira svoj stil, ali zadržava ekspresivnost izraza. Izlagao je diljem Europe i dobitnik je više vrijednih nagrada. Znatan dio njegova opusa su motivi Rijeke, njezina Staroga grada i drugih lokacija izrađeni u različitim tehnikama.
 

Izložba njegovih djela u Pomorskome i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u rijeci otvorena je do 14. rujna. (Hina)