predstavljanje, projekcija

Međunarodna premijera filma 'Minjonja njanjonja' na festivalu u Bruxellesu


vrijeme: 27.04.2016. - 08.05.2016.
mjesto: Belgija; Bruxelles

Kratkometražni igrani film 'Minjonja njanjonja' redatelja i scenarista Josipa Lukića odabran je za međunarodni natjecateljski program Festivala kratkometražnog filma u Bruxellesu, čije se 19. izdanje održava od 27. travnja do 8. svibnja 2016.

'Minjonja' je film nastao u koprodukciji Hrvatskog filmskog saveza, Blank_filmskog inkubatora i Kino kluba Split, a govori o dva brata osnovnoškolca koji provode prijepodne sami kod kuće pri čemu jedan drugome ne daju mira. U filmu nastupaju naturščici Marko Nazlić, Andrija Nazlić, Nola Milaković i Melinda Bečić, a radnja se odvija u Splitu, gdje je i snimljen. Premijerno je pak bio prikazan u natjecateljskom programu Kockice na Zagreb Film Festivalu u studenom 2015. godine.
 
Josip Lukić je mladi splitski autor koji je dosad režirao filmove 'Marmelada' (2013) i 'Vrag u gospođici Jones' (2014). 'Minjonja' je nastala prema njegovom pobjedničkom scenariju na radionici Palunka na Zagreb Film Festivalu 2014. Palunko je projekt Hrvatskog filmskog saveza pokrenut prije desetak godina s ciljem osnaživanja domaće scenarističke scene. Njime se potiče veća vidljivost mladih snaga domaće scenaristike, a uspješnost programa upravo pokazuje i sudjelovanje 'Minjonje' na ovogodišnjem festivalu u Bruxellesu.

Izvor: HAVC

(R.P.B., 04.05.2016)