festival, djeca, mladi

9. izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić


vrijeme: 19.04.2016. - 24.03.2016.
mjesto: Circolo - Zajednica Talijana Pula, Carrarina ulica 1

Od 19. do 24. travnja 2016. godine u prostorima Circola - Zajednice Talijana Pula održat će se 9. Festival dječje knjige Monte Librić.

Organizatori Monte Librića svake godine nastoje knjigu predstaviti na nekonvencionalan način.
 
Lani su knjigu spojili s kretanjem, ona je postala dio gibanja koje je neosporni dio svega što nas okružuje, a ove godine knjiga će biti nedjeljivi dio zvukovnog svijeta koji ne samo da nas okružuje već je duboko prisutan u nama već od samog rođenja. 9. Monte Librić održat će se tako pod tematskom odrednicom 'ZvukBook / I suoni del libro' i bit će usmjeren prema zvuku kao audio poticaju doživljavanja teksta. Uz izložbu recentnih knjiga za djecu, svakodnevno će se održavati brojni susreti s domaćim i stranim piscima i ilustratorima te mnoštvo radionica, kazališne predstave, filmovi i performansi za djecu, koji će promišljati i zaokružiti zadanu temu, koja će se zrcaliti i u njegovom vizualnom identitetu i scenografiji, kao važnom dijelu Festivala. Ilustraciju ovogodišnjeg Monte Librića potpisuje poznati hrvatski ilustrator Tomislav Tomić, koji na temu odgovara zapetljanim trubama u literarnom prostoru, dok će se za scenografiju pobrinuti multimedijalni umjetnik Hrvoje Đukez.
 
U središnjem programu Monte Librića Pikniku s autorom predviđena su brojna druženja s domaćim i stranim piscima i ilustratorima. Najnovije iz svijeta hrvatske književne produkcije za djecu predstavit će redom poznati i nagrađivani autori, među kojima su: Roman Simić Bodrožić, Manuel Šumberac, Julijana Matanović, Manuela Vladić-Maštruko, Sonja Smolec, Tomislav Tomić i naša proslavljena pijanistica Sretna Meštrović. U talijanskom dijelu programa Più che una storia gostovat će dvije značajne talijanske spisateljice za djecu: Guia Risari i Emanuela Da Ros.  Posebnu pažnju izazvat će i gošća programa Autori iz daljine koja nam ove godine dolazi iz Beograda. Radi se o poznatoj spisateljici za djecu i mlade Jasminki Petrović.
 
U izložbenom dijelu Monte Librića sudjelovat će više od 50 nakladnika i bit će izloženo oko 2000 naslova recentne dječje literature i produkcije, a bit će prezentirane i igračke didaktičkog sadržaja.
 
Uz direktoricu Monte Librića Slavicu Ćurković, u organizaciji festivala kao savjetnica sudjeluje Magdalena Vodopija te tim Sa(n)jam knjige u Istri: Iris Mošnja, Emina Popović, Matko Plovanić i Denis Brandeis.
 
Program 8. Monte Librića može se pronaći na sljedećoj poveznici.

(L.V., 22.03.2016)