predavanje, tribina

Kazališne stropne slike braće Klimt


vrijeme: 18.03.2016. 12,30
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca
organizator: Društvo povjesničara umjetnosti Rijeka

U petak, 18. ožujka, u 12,30 sati, Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke organizira predavanje 'Kazališne stropne slike braće Klimt' dr.sc. Irene Kraševac, u foyeru riječkog kazališta, uz obilazak zgrade nakon predavanja. Predavanje i vodstvo je besplatno.

Krajem 19. stoljeća, 1884./1885., pri gradnji riječkog komunalnog, danas Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, naručene su i dopremljene iz Beča slike tada mladih slikara Franza Matscha (22 godine), te braće Klimt: Gustava (21 godine) i Ernsta (17 godina). Bili su osnivači Umjetničkog društva (Künstler-Compagnie), a afirmirali su se upravo kao dekorateri kazališta projektiranih u bečkom arhitektonskom atelieru Fellner i Helmer čije je djelo i riječko kazalište.

Alegorijske stropne slike u riječkom kazalištu: Ratna glazba, Koncertna glazba i Religiozna glazba mladog Gustava Klimta jedina su njegova djela u Hrvatskoj, a prethodila su znamenitom osliku Gustava Klimta u bečkom Burgtheateru.

Središnja tema predavanja je posvećena djelu Gustava Klimta (1862-1918.), jednom od predvodnika Bečke secesije, čije je djelo danas čvrsto utkano u austrijski kulturni identitet.

Predavačica dr.sc. Irena Kraševac je  povjesničarka umjetnosti zaposlena na  Institutu  za povijest umjetnosti u Zagrebu i bavi se hrvatskom umjetnošću u razdoblju moderne. Članci posvećeni riječkim kazalištnim slikama Franza Matscha i Gustava Klimta objavljeni su u Radovima Instituta za povijest umjetnosti (2012. i 2013.) i u austrijskom stručno-znanstvenom časopisu Mitteilungen der Gesellschaft für vergleichende Kunstforschung (2015.)

(M.K., 16.03.2016)