predavanje, tribina

Osmi mart u Booksi s Ivanom Sajko


vrijeme: 08.03.2016. 20:00 sati
mjesto: Klub Booksa, Martićeva 14d, Zagreb

U utorak, 8.3. u 20 sati, u Književnom budoaru kluba Booksa, na tribini 'Književnost, između' gostovat će hvaljena i nagrađivana dramaturginja, spisateljica, teoretičarka i performerica Ivana Sajko.

Iza nje su tri prozne knjige - 'Rio bar', 'Povijest moje obitelji od 1941. do 1991.' i nedavno objavljen 'Ljubavni roman'. Osim proze, autorica je objavila niz knjiga dramskih tekstova za koje je dobila brojne nagrade, mnogo njih još u svojim ranim i srednjim dvadesetima ('Naranča u oblacima', 'Rebro kao zeleni zidovi', 'Misa za predizbornu šutnju, mrtvaca iza zida i kopita u grlu'). Osobito je izvođena vani, prije svega na njemačkom govornom području.
 
Dramsko, ali i prozno pismo Ivane Sajko, prepoznatljivo je po hrabrom formalnom koketiranju sa žanrom, inovativnosti, ali i po snažnoj angažiranosti, ili kako sama kaže „razvijanju mašte neposluha“. Osim što piše, Sajko i sama izvodi svoje dramske tekstove. U njezinim izvedbama snažan je fokus upravo na glazbi, a najviše surađuje s glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom – od predstave 'Rose is a Rose is a Rose is a Rose' i 'Prizora s jabukom', preko radiofonijske izvedbe 'Northern Diversity' ili pjesme 'Get away from the car' benda East Rodeo. Osim s braćom Sinkauz, ostvarila je i druge glazbene suradnje, primjerice s Vedranom Peternelom i kompozitorom Davidom Simonsom.
 
Upravo je iskustvo izvođenja i intenzivne suradnje s glazbenicima te snažnog scenskog povezivanja dramskog teksta s komponentom muzike glavni povod za razgovor Ivane Sajko s voditeljicom tribine Dunjom Kučinac. Osim o vezi umjetničkog teksta i glazbe u kontekstu scenske izvedbe, bit će prilike za diskusiju o raznim segmentima autoričinog rada – od romana do, više puta spomenutog i danas osobito relevantnog, umjetničko-političkog neposluha.
 
Cijelu najavu moguće je pročitati na sljedećoj poveznici.

(L.V., 03.03.2016)