najave

Alain Badiou gost Filozofskog teatra (Otkazano!)


vrijeme: 17.03.2016. 19,30 h
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15

Nakon iznimno uspješnog Filozofskog teatra kada je na Valentinovo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu publikom ispunila izraelska sociologinja Eva Illouz, najnoviji gost Srećka Horvata je francuski filozof Alain Badiou. On će 17. ožujka nastupiti u zagrebačkom HNK-u, koje je specijalno ovim povodom objavilo knjigu 'Rapsodija za teatar' u prijevodu Zlatka Wurzberga. Filozofski teatar u HNK tako će ovaj put posve biti posvećen kazalištu. (Gostovanje je otkazano!)

Dan iza toga Filozofski teatar gostuje u Muzeju prekinutih veza na Gornjem gradu gdje će Badiou i Horvat voditi dijalog o ljubavi.
 
Alain Badiou, filozof, dramaturg, matematičar i pisac, profesor na prestižnoj École Normale Supérieure u Parizu, jedan je od najutjecajnijih mislilaca današnjice. Rođen je 1937. godine u Rabatu, u Maroku. Politički je aktivan od rane mladosti, prije svega u borbi za dekolonijalizaciju Alžira, a poslije i tijekom 1968. svojom filozofijom istražuje odnos subjektiviteta i ontologije. U središte svojega filozofskog sustava postavlja četiri procedure istine koje filozofija prepoznaje kao univerzalne i vječne: matematiku, umjetnost, ljubav i politiku.
 
U tome kontekstu, kazalište je jedno od najvažnijih područja umjetnosti koje razotkriva kompleksnu vezu ljubavi i politike, dvije najvažnije – i jedine – teme kazališta, prema Badiouu.
 
Objavio je pedesetak naslova, među kojima se ističu Teorija subjekta, Može li se misliti politika, Bitak i događaj, Manifest za filozofiju, Etika, Logike svjetova, Pohvala ljubavi i dr. Napisao je nekoliko dramskih djela, među kojima Tikve i upravo objavljeno Drugo Sokratovo suđenje.
 
U sklopu Badiouove prve hrvatske “turneje”, francuski filozof održat će i predavanje u Tvornici Jedinstvo pod nazivom 'Fašizam, komunizam, sreća', kao i posjetiti Petrovu Goru, poznato mjesto antifašističkog otpora.

(R.P.B., 01.03.2016)