predstavljanje

Predstavljanje knjige 'Baltazar Adam Krčelić u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK'


vrijeme: 25.02.2016. 12:00 sati
mjesto: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Hrvatske bratske zajednice 4

U sklopu programa Dana otvorenih vrata NSK, u velikome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, u četvrtak, 25. veljače 2016. godine, u 12 sati, bit će predstavljen katalog 'Baltazar Adam Krčelić u Zbirci rukopisa i starih knjiga Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu'.

O najnovijem izdanju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu govorit će urednik kataloga dr. sc. Ivan Kosić, koordinator Zbirke rukopisa i starih knjiga NSK te njegove recenzentice dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica NSK i dr. sc. Teodora Shek Brnardić, viša znanstvena suradnica u Hrvatskome institutu za povijest.
 
Hrvatskomu povjesničaru, teologu i pravniku Baltazaru Adamu Krčeliću pripada istaknuto mjesto u povijesti najveće hrvatske knjižnice. Ona ga bilježi kao prvoga koji je, oporučnim darom, knjižnici Kraljevske akademije znanosti u Zagrebu, koja je postala sastavnim dijelom fonda Kraljevske sveučilišne knjižnice, danas Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, ostavio svoje knjige, rukopise i pisma, cjelokupnu ostavštinu, s naznakom da bude dostupna javnosti.
 
Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, u prosincu 2015. godine, u povodu 300. obljetnice rođenja Baltazara Adama Krčelića, priredila je izložbu njemu u čast.

(L.V., 24.02.2016)