Preskočite na glavni sadržaj

Dani medijske pismenosti: HFS organizira pet besplatnih radionica

Da bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama pokreću Dane medijske pismenosti koji će se održati od 19. do 21. travnja 2018. godine. U sklopu ove manifestacije, Hrvatski filmski savez organizira čak pet besplatnih filmskih radionica.
vrijeme: 19.04.2018.
url: http://www.medijskapismenost.hr/
Pokazna inkluzivna radionica u kinu Tuškanac – 19. travnja, 11.30-13 h

 

Radionica će se održati pod vodstvom radne terapeutkinje Ivane Štedul i voditeljice Kinokluba Karlovac Ksenije Sanković, a mogu je pratiti osobe s oštećenjima vida i sluha. Radno iskustvo i brojne edukacije koje je Ivana pohađala u raznim poljima rada kao fizioterapeutkinja te provedba senzo-motoričkih radionica u polju rehabilitacije i srodnim područjima te teorijsko, tehničko i praktično znanje koje će djeci prenijeti Ksenija s iskustvom vođenja brojnih stop animacija čine idealnu kombinaciju i nadopunu vještina ove dvije voditeljice.

 

Projektni dan medijske pismenosti u Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke, 20. travnja, 09-12 h

 

Učenici će tokom cijelog dana imati priliku sudjelovati u različitim aktivnostima i pritom koristeći različite medije. Učenici 1. razreda izvode lutkarsku predstavu Maček prema motivima narodne priče te potom crtaju strip inspirirani predstavom. Učenici 6. razreda drže prezentaciju o medijima, s posebnim osvrtom na masovne medije učenicima 4. razreda koji potom pišu vijest o događanju te ju objavljuju u ZAG-u, internetskom školskom listu. U školskoj knjižnici učenici svih razreda imat će prilike posjetiti izložbu o prvoj hrvatskoj novinarki M.J. Zagorki kao i vidjeti izložbu starih fotoaparata, kamera i videoprojektora. Članovi filmske družine ZAG fotografiraju događanje i snimaju reportažu o  Projektnom danu medijske pismenosti. Korelacija: likovni, glazbeni, hrvatski, povijest, nutarpredmetna korelacija (korelacija s medijskom kulturom, pisanim i usmenim jezičnim izražavanjem i književnosti).

 

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac, 21. travnja, 09-11 h

 

Filmska naSTAVa za srednjoškolce u kinu Tuškanac program je koji se već nekoliko godina uspješno održava u sklopu obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza. Riječ je o jedinstvenom programu na području Republike Hrvatske: jedini filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan.

 

Započeo je radom školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dva do tri ciklusa: tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih učeničkih praznika. Utemeljen na metodici nastavevfilma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, održava se tokom učeničkih praznika te upravo time utječe i na prevenciju nepoželjnih oblika ponašanja: slobodno vrijeme učenici ispunjavaju kvalitetnom i produktivnom aktivnošću umjesto na, nažalost, mnogo popularnije, ali manje obogaćujuće i svrhovite načine. U sklopu pokaznog dana naSTAVe učenici će na kinoplatnu pogledati umjetnički relevantan, a mlađim generacijama uglavnom nepoznato filmsko djelo koje je odabrano uzevši u obzir njegovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika.

 

Matineja u kinu Tuškanac, 21. travnja, 11-13 h

 

Matineja je redoviti program kina Tuškanac subotom ujutro posvećen najmlađoj publici. Nakon projekcije filma (najčešće animiranog), slijedi kreativna radionica inspirirana filmom. U subotu 21.04. gledamo animirani film Dugi iz kamenog doba (2018.) prvaka glinomacije Nicka Parka (redatelja filma Wallace i Gromit). Ovo je priča o pećinskom čovjeku koji sa svojim prijateljem, divljom svinjom Hognobom, kreće u avanturu kako bi spasio svoje selo od neprijatelja.

 

Filmska naSTAVa u gostima, u POU M.A. Relković, Nova Gradiška, 24.travnja, 10-14 h

 

10 h – projekcija filma za osnovnoškolce

12 h- projekcija filma za srednjoškolce

 

U sklopu Filmske naSTAVe u gostima u POU M.A. Relkovića u Novoj Gradišci učenici će na kinoplatnu pogledati umjetnički relevantne, a mlađim generacijama uglavnom nepoznata kraća filmska djela koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost osnovnoškolskih i srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije slijede njihova analiza i intepretacija, što podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskoga jezika. Riječ je o jedinstvenom programu na području Republike Hrvatske: jedini filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je za svoje polaznike potpuno besplatan.

 

Senzorne projekcije u kinu Tuškanac, 25. travnja 11-13 h

 

Projekcije su namijenjene prvenstveno djeci sa senzornim poteškoćama, no dobrodošla su sva djeca. U prijevodu, senzorna projekcija znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima, a djeca mogu šetati, donijeti svoju omiljenu igračku, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova i dr.

 

Koncept senzornih projekcija pokrenut je 2016. godine od strane Eve Brlek, stručnjakinje u području edukacijske rehabilitacije i Sandre Malenice, prof. kroatistike i komparativne književnosti. Ove besplatne projekcije tokom godine zajednički realiziraju Udruga za ranu intervenciju Varaždinske županije, kino GAJ, Hrvatski filmski savez i Filmsko-kreativni studio VANIMA.

 

Kompletan program Dana medijske pismenosti možete pročitati ovdje.


Izvor: HAVC