predstava

Premijera glazbene komedije 'Dipinto di blu' u riječkome HNK


vrijeme: 20.02.2016.
mjesto: HNK Ivana pl. Zajca Rijeka

Glazbena komedija 'Dipinto di blu (Obojeno plavim)' u režiji Mojce Horvat, a po tekstu Carla Tolazzija, ispunjena hitovima s talijanskog festivala u San Remu, premijerno će biti izvedena u subotu, 20. veljače u HNK Ivana pl. Zajca, najavljeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare.   

Predstava je nastala u okrilju Talijanske drame riječkoga HNK, ali u njoj sudjeluju i predstavnici svih ostalih ansambala HNK, odnosno Hrvatske drame, Opere i Baleta.

Ravnateljica Talijanske drame Leonora Surian istaknula je da je na ovoj predstavi surađivala sjajna autorska ekipa. Kako je riječ o velikom projektu u kojem sudjeluje tridesetak izvođača, ovoga puta će izostati tradicionalna turneja s novom predstavom po mjestima na kvarnerskim otocima i u Istri, ali će se zato organizirati besplatni prijevoz autobusima iz tih mjesta na izvedbe u Rijeku, kazala je Surian. Naglasila je da je prvih pet izvedbi u potpunosti rasprodano.

Redateljica Mojca Horvat, koja je u nekoliko navrata surađivala s riječkim kazališnim i opernim umjetnicima, i to na mjuziklu "Nunsense" i komornom projektu "Jalta, Jalta", istaknula je da prvi put surađuje s Talijanskom dramom. Projekt je dugo pripreman a u posljednjih mjesec i pol vrlo intenzivno, rekla je. Horvat je kazala da je žanr glazbene komedija, odnosno mjuzikla na prvi pogled vrlo lagan, namijenjen zabavi publike, ali da je to sigurno najteži žanr za stvaranje.

Navela je da je za temu predstave odabran festival u San Remu, jer se tamo još uvijek više pažnje posvećuje glazbi, a ne scenskim nastupima i vizualnim efektima.  Predstava "Dipinto di blu" govori o svijetu iza festivalske scene, o scenskim radnicima, čistačicama, korumpiranim producentima, nemoralnosti televizije koja samo želi proizvesti senzaciju. Tu je i priča o nezadovoljstvu radnika, sindikalnom djelovanju i štrajku u borbi za radnička prava.

Glumci na sceni, pojačani opernim pjevačima i baletnim umjetnicima, pjevaju i plešu. Nastupit će: Bruno Nacinovich, Mirko Soldano, Rosanna Bunola, Giuseppe Nicodemo, Anton Plešić, Elvia Nacinovich, Sergej Kiselev, Vivien Galetta  i drugi a poseban gost je Massimo Savić.

Mojca Horvat je i autorica dramaturgije i koreografije, scenografkinja je Ljerka Hribar a kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović.

Najavna konferencija za novinstvo bila je prigoda da se predstavi novi prostor kazališnih radionica riječkoga HNK u bivšoj tvornici Torpedo, u sklopu kojih je uređen prostor za probe te je ova predstava prva koja se pripremala na ovoj lokaciji. (Hina)

(D.H.F., 15.02.2016)