predstavljanje

Polkaview - Velimir Visković


vrijeme: 10.02.2016. 19:00
mjesto: Banjavčićeva 8, Karlovac
organizator: Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka

Polkaview s književnim kritičarom i leksikografom Velimirom Viskovićem povodom objave njegove knjige 'Rat za enciklopediju' , održat će se u srijedu 10.2. s početkom u 19 sati, u Knjižnici za mlade, u Karlovcu.

Kniga koja je izašla prošle godine u izdanju Vuković&Runjić opisuje proces nastanka Hrvatske književne enciklopedije, čiji je Visković glavni urednik, i probleme s kojima se redakcija suočavala, odnosno polemiku koja je nastala u vezi s tim projektom.

Velimir Visković je diplomirao 1973. jugoslavenske jezike i književnosti te komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1977. Od 1976. kontinuirano radi u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža kao urednik i glavni urednik. Bio je član uređivačkoga kolegija više leksikografskih edicija (Enciklopedija Jugoslavije, Filmska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija), glavni je urednik prve hrvatske enciklopedije personalnog tipa, trosveščane Krležijane. Od 2002. do 2012. bio je glavni urednik četverosveščane Hrvatske književne enciklopedije. Sada je glavni urednik Biografskog leksikona hrvatskih pisaca. Uređivao je više književnih časopisa; od 1985. do 2002. glavni je urednik časopisa Republika; nakon raskola u DHK s dotadašnjim uredništvom časopisa 2003. godine nastavlja rad u časopisu pod naslovom Književna republika. Od 2002. paralelno uređuje i časopis Sarajevske bilježnice koji izlazi u Sarajevu.
 
Uz leksikografski i književnohistoriografski rad, permanentno se bavi književnom, a povremeno i kazališnom kritikom: u književnim časopisima i novinama objavio je više od šest stotina rasprava, eseja i kritika. Bio je stalni kritičar i kolumnist vodećih hrvatskih i jugoslavenskih novina i magazina: Vjesnik, Danas, Oko, NIN, Politika, Vijenac, Feral Tribune, Aktual... Objavio je knjige Mlada proza (1983), Pozicija kritičara (1988), Pripovjedačko djelo Slavka Kolara (1996), Umijeće pripovijedanja (2000), Sukob na ljevici (2001), Krležološki fragmenti (2001), U sjeni FAK-a (2006), Rat za Enciklopediju (2015) te antologiju Nova hrvatska proza (1988). U enciklopedijskim izdanjima Leksikografskog zavoda te u edicijama izvan Zavoda objavio je oko tisuću leksikografskih članaka. Za književni i leksikografski rad  primio je brojne nagrade (Nagrada grada Zagreba, Nagrada Mate Ujević za leksikografiju, Nagrada A. G. Matoš za kritiku, Strossmayerova nagrada za znanost, Krležina povelja za Krležijanu...).
 
Organizatori događanja su Gradska knjižnica "Ivan Goran Kovačić" i Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka.
 
Knjiga će se moći kupiti po sniženoj cijeni.
 

(L.V., 08.02.2016)