Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski nakladnici i autori na 55. Sajmu dječje knjige u Bologni

U ponedjeljak 26. ožujka 2018. Bologna 55. put otvara vrata Sajma dječje knige svijetu nakladnika, pisaca, ilustratora, prevoditelja i svima onima koji rade na produkciji knjiga za djecu.  
vrijeme: 26.03.2018.
mjesto: Bologna
Vrata su otvorena i onima koji rade na promociji i prodaji dječje knjige, promociji pisaca, ilustratora, prevoditelja kao i onima koji proučavaju knjige i dodjeljuju nagrade za najbolje knjige, ilustratore, pisce i prevoditelje (Astrid Lindgren Meomorial Award i Hans Christian Award – za obje naš kandidat je ilustratorica Andrea Petrlik Huseinović).



Kroz vrata prolaze i oni koji prodaju prava za objavljivanje i reproduciranje dječjih knjiga, slikovnica, kao i oni koji rade u knjižnicama i knjižarama.

Jednom riječju tu su svi iz cijelog svijeta koji su na neki način vezani uz dječju knjigu.

Tu je i Hrvatska dječja knjiga koja se smjestila u dvorcu iz bajke na trideset dva četvorna metra u paviljonu 21 A 77 koji je idejno osmislio Kašmir Huseinović, ilustrirao i oblikovao Zdenko Bašić, a ove godine oslikala Ana Kadoić. U tom dvorcu smjestilo se dvanaest nakladnika iz Hrvatske: Alka Script, Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Dječja knjiga, Ibis grafika, Kašmir promet, Mala zvona, Naklada Slap, Naša djeca, Sandorf, Semafora, Udžbenik.hr, Hrvatska dječja knjiga.

Svi su oni uspjeli predstaviti svoj izdavački program na sajmu zahvaljujući sredstvima koja su u njih uložili Ministarstvo kulture Republike Hrvatske (80.000,00 kuna), Udruga za zaštitu autorskih prava nakladnika ZANA (30.000,00kn) i sami nakladnici (12.000,00).

Ove godine vrata Sajma dječje knjige u Bologni i sama Bologna posebno su otvorena za Kinu kao zemlju gosta.

Nakladnička scena u Kini, osobito ona vezana uz dječju književnost, znatno je ojačala u Kini otkada je kineska vlada omogućila obiteljima da imaju dvoje djece.  Slogan Pekingškog sajma ‘Baby boom, business boom’ govori sve o važnosti sudjelovanja na Sajmu dječje knjige u Bologni kao i na Sajmu knjiga u Pekingu.

Sve što će se dogoditi u Bologni dogodit će na štandovima nakladnika i u četiri „kafića“, prigodno nazvana Ilustrators caffe, Authors caffe, Translators caffe, Digital caffe, kao i na pratećim izložbama. Sve to trajat će samo četiri dana i bajka će završiti 29. 3. 2018.
 
Opširnije:
https://www.facebook.com/Hrvatska-djecja-knjiga-406153926178144/