predavanje, tribina

'Rat-Propaganda-Mediji', predavanje Petera Plenera


vrijeme: 22.01.2016. 19:00 sati
mjesto: Klub Booksa, Martićeva 14d, Zagreb

U petak, 22.1. u 19 sati u klubu Booksa održat će se predavanje 'Rat – Propaganda – Mediji'. Predavanje će na njemačkom jeziku održati Peter Plener, germanist, povjesničar, kulturni i medijski znanstvenik.

Plener je u arhivima istraživao veliku katastrofu ranog 20. stoljeća – Prvi svjetski rat 1914.-1918., koji ne samo da se snažno odrazio u medijima već se vodio i pomoću ondašnjih novih medija. Rat, propaganda i cenzura ovdje se izravno i uzajamno isprepliću. Kao i drugi sudionici Prvog svjetskog rata, K.u.k. uprava osnovala je posebnu agenturu (K.u.k. Kriegspressequartier) koja je pokrivala mnoge agende medija i propagande: književnost, fotografiju, film, likovnu umjetnost, kao i cenzuru i odnose s javnošću. Rezultat je bio razrađen medijski aparat, po svojoj strukturi još uvijek aktualan. Ratni mediji su funkcionirali prema vlastitoj dinamici koju Plener opisuje, potpomažuci se Karlom Krausom, kao "tehnološku pustolovinu". Tijekom predavanja bit će prikazani ponovo iskrsli arhivski materijal u vidu fotografija i filmskih zapisa, a nakon predavanja slijedi i kratka diskusija.
 
Predavanje organizira Austrijska knjižnica Zagreb, uvodničar je Stephan Kurz, a financijski podržavatelj Austrijski kulturni forum.

(L.V., 19.01.2016)