izložba

Nada Falout / Kazališni plakati


vrijeme: 21.01.2016. - 15.02.2016.19,00
mjesto: Zagreb; Kabinet grafike HAZU, Strossmayeov trg 12

U četvrtak, 21. siječnja, 19 sati, u Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, otvara se izložba Nade Falout 'Kazališni plakati'. Izložba ostaje otvorena do 15. veljače.

Nada Falout (1933. – 2012.) diplomirala je slikarstvo u klasi prof. Marina Tartaglie 1959. godine, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Uz slikarstvo aktivno se bavila primijenjenom umjetnošću, a osobito grafičkim dizajnom. U razdoblju 1978. – 1984. (1990.) dizajnirala je plakate za pretplate i premijere Dramskog kazališta Gavella, a 1984. – 1989. plakate za premijere baleta, opera i drama Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Tijekom dvanaest godina suradnje s kazalištem ostvarila je impozantan plakatni opus i nekoliko antologijskih primjera hrvatske plakatne umjetnosti na temu kazališnoga plakata (Labuđe jezero, Antigona, Macbeth, Pepeljuga).


U realizaciji svojih kompozicija često bi se opredijelila za tada nesvakidašnje, velike horizontalne površine ostvarene slaganjem tri B1 formata, slikarski pristup oblikovanju i tehniku propusnoga tiska. Njezini plakati tiskani su u specijaliziranim sitotiskarama: kod Zdenka Škrgatića, u SC grafičkom servisu, u Sitotisku V&V Straža te u Studiju Rix.

Tehnika sitotiska svoj procvat doživljava u Zagrebu sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća zbog široke primjenjivosti u području grafičke umjetnosti. Guste, jarke, često i fluorescentne boje omogućavale su jednolično pokrivanje velikih površina i akcentuiranje ploha, a time su izazivale dodatnu atraktivnost na gradskim ulicama.

Najbolje kazališne plakate Nada je darovala Kabinetu grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u uvjerenju da tako ostaje trajno prisutna i dostupna za istraživanja i buduće prezentacije.

(M.K., 18.01.2016)