predstavljanje, nagrada

Promocija Gavranovog romana 'Poncije Pilat' u Bratislavi i priznanje slovačkog ministra vanjskih poslova hrvatskom autoru


vrijeme: 20.01.2016.
mjesto: Bratislava

U srijedu, 20. siječnja u 17 sati u Bratislavi u knjižari Panta rhei će biti upriličena promocija romana Mire Gavrana 'Poncije Pilat' koji je na slovačkom objavio glasoviti nakladnik Perfekt iz Bratislave. Na promociji će govoriti Dado Nagy, prevoditeljica Alica Kulihova, te autor.

Tom prigodom, Miri Gavranu će biti dodijeljena Plaketa ministra vanjskih i europskih poslova Republike Slovačke, kao potvrda dugogodišnjeg djelovanja Mire Gavrana na području slovačko-hrvatske kazališne i književne suradnje. U ime ministra vanjskih i europskih poslova Slovačke, Miroslava Lajčaka nagradu će predati direktorica Odjela kulturne diplomacije tog ministarstva, gospođa Jana Tomkova. Promociji i dodjeli nagrade bit će nazočan i hrvatski veleposlanik u Slovačkoj Jakša Muljačić.
 
Miro Gavran je iznimno popularan i cijenjen u Slovačkoj, ondje je  imao preko 20 kazališnih premijera,  te mu je objavljeno 6 knjiga, a 2003. godine je u toj zemlji u Teatru jana Palarika u gradu Trnava, pokrenut kazališni festival Gavranfest, na kojem su se igrale samo predstave nastale po tekstovima Mire Gavrana. Vjerojatno je to jedinstven slučaj u Europi i svijetu da jedan živi autor , izvan zemlje svoga rođenja, ima svoj kazališni festival.
 
Roman „Poncije Pilat“ imao je čak pet izdanja na hrvatskom jeziku, a objavljen je na njemačkom u Beču, na slovačkom u Slovačkoj, na ćirilici u Beogradu, a dostupan je i na engleskom kao elektronska knjiga na Amazonu. U njemu autor za glavnog junaka ima novozavjetnog junaka Poncija Pilata koji je dao razapeti Isusa Krista. Opisuje se Pilatovo djetinjstvo i mladost, opisuje susret s Isusom Kristom, ali govori i o tome što je bilo s Pilatom deset godina nakon Isusove smrti.

Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na 38 jezika, a njegove knjige su imale preko 200 izdanja u zemlji i inozemstvu, a Gavranove komedije i drame premašile su 300 premijernih izvođenja u zelji i inozemstvu, tako da je Miro Gavran uvjerljivo najprevođeniji suvremeni hrvatski književnik.

(L.V., 18.01.2016)