obljetnica, proslava

Rođendan umjetnosti 2016.


vrijeme: 17.01.2016.

Hrvatski radio ove se godine već jedanaesti put uključuje u međunarodnu proslavu Rođendana umjetnosti  u sklopu projekta skupine stručnjaka za ars acusticu Europske radijske unije - Euroradia. Radijsku proslavu možete pratiti u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskog radija u nedjelju, 17. siječnja, od 20 do 24 sata.

Jeste li znali da su Nikola Tesla i Mark Twain bili ne samo prijatelji već su i zajednički kovali planove za stvaranje trajnog mira na Zemlji? Upravo tu, slabo poznatu priču o čudesnom 'pobratimstvu' dva briljantna uma, i njihovom nikad realiziranom Stroju za okončanje svih ratova, domaćoj će, ali i svjetskoj javnosti kao svoj ovogodišnji dar za Rođendan umjetnosti predstaviti Hrvatski radio i kolektiv SKROZ.

I ove godine, upravo 17. siječnja, Hrvatski radio uključit će se po jedanaesti put u međunarodni projekt proslave Rođendana umjetnosti, koju je osmislila skupina za ars acusticu Europske radijske unije – EURORADIA. Uz satelitske izravne prijenose događaja iz dvadesetak gradova Europe i Kanade, Zagreb se, odnosno HRT uključuje prijenosom projekta naslovljenog T'N'T / Tesla 'n' Twain iz zagrebačkog kluba Vinyl.

Rođendan umjetnosti, odnosno Art's Birthday, slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao "vječne mreže" (La Fete permanente), pa se rođendan umjetnosti tako slavi različitim događajima uz obvezu umjetnika – sudionika  da donesu svoj „dar“ koji će se moći tom mrežom podijeliti s drugima.

HRT i kolektiv SKROZ, svoj su „dar“ odlučili posuditi iz bogate riznice mirotvornih ideja Tesle i Twaina, i to posve prigodno, jer je ovogodišnji Rođendan umjetnosti ujedno i 70. obljetnica prvog zasjedanja Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Kako su Tesla i Twain planirali ostvariti mir u svijetu i to – zauvijek, te kako su u tom procesu vidjeli ulogu umjetnosti, a kako znanosti, te što je od njihovih ideja doprlo do njihovih, a što do naših suvremenika, otkrit će nam glumci Danijel Ljuboja (Tesla) i Žarko Potočnjak (Twain), glazbenici Sara Renar, Gordan Tudor i Dušan Duco Vranić, te multimedijalni umjetnik Bojan Gagić u autorskom projektu Vedrana Peternela, Maje Sviben i Nore Krstulović, odnosno kolektiva SKROZ.

«Ja sam dio svjetlosti, a ona je glazba. Svjetlost ispunjava mojih šest osjetila: vidim ju, čujem, osjećam, mirišem, dodirujem i mislim. Misao o njoj je moje šesto čulo. Čestice svjetlosti su zapisane note. Udar groma može biti čitava sonata. Tisuću udara, koncert.», zapisao je prije 160 godina rođeni Tesla.

Radiofonsko-scenski projekt T'n'T ili Tesla 'n' Twain kontinuirani je work-in-progress nastao u okrilju programa Plan za bijeg, a prvi je put izveden 7. studenog 2015. u prostoru Planetarija u suradnji sa zagrebačkim Tehničkim muzejom Nikole Tesle.

Najnoviju inačicu avantura Tesle i Twaina hrvatska će publika moći gledati i slušati uživo u zagrebačkom Vinylu 17. siječnja od 20:50 sati uz izravni prijenos na webu www.hrt.hr. Cjelokupna radijska proslava ovogodišnjeg 1 000 053 rođendana umjetnosti ostvaruje se na Trećem programu Hrvatskog radija u punom četverosatnome trajanju, od 20 sati do ponoći, uz miksanje prijenosa događanja iz dvadesetak gradova - Toronta, Bratislave, Bornema, Praga, Ljubljane, Madrida, Freiburga, Beograda, Stockholma, Utrechta, Bukurešta, Leipziga, Pariza, Moskve, Freiburga, Züricha, Dublina, Lisabona, Vancouvera, Beča i naravno Zagreba.
Urednica projekta iz Vinyla: Adriana Kramarić
Urednica i voditeljica prijenosa na Trećem programu HR: Iva Lovrec Štefanović

više o proslavi Art's Birthday Euroradia

***

T'n'T [Tesla'n'Twain]
autori koncepta: Maja Sviben, Vedran Peternel, Nora Krstulović
autori tekstova: Nikola Tesla & Mark Twain
izvode: Danijel Ljuboja (Tesla), Vedran Peternel, Žarko Potočnjak (Twain), Sara Renar, Gordan Tudor, Dušan Duco Vranić
autor oblikovanja svjetla & videa: Bojan Gagić
autor oblikovanja zvuka: Vedran Peternel
dramaturgija: Maja Sviben
režija: Nora Krstulović
produkcija: HRT & SKROZ uz potporu Tehničkog muzeja Nikole Tesle & kluba Vinyl

(R.P.B., 12.01.2016)