koncert

Božićni koncert klape Cesarice


vrijeme: 30.12.2015.
mjesto: Zagreb, župna crkva Sv. Petra, Vlaška 93

Klapa Cesarice održat će božićni koncert, danas, 30. prosinca 2015. s početkom u 19.15 sati, u crkvi sv. Petra u Zagrebu, Vlaška 93. Ulaz je slobodan. 
 
Klapa Cesarice, osnovana potkraj 1993., već je dvadeset godina u vrhu hrvatske klapske scene. Na repertoaru su joj ponajviše izvorne i skladane dalmatinske klapske pjesme, ali povremeno se vrlo uspješno upušta i u druge glazbene žanrove i folklornu tradiciju drugih naroda (bugarski, makedonski, španjolski, latinoamerički, talijanski). Do danas je održala mnogo nastupa i samostalnih koncerta u Hrvatskoj i inozemstvu (Slovenija, Italija, Austrija, Njemačka, Luksemburg, Belgija, Češka, Slovačka, Francuska, Portugal).
Od 1994. do 1998. sudjelovala je na najprestižnijem klapskom natjecanju Festivalu dalmatinskih klapa Omiš na kojem je osvojila čak jedanaest nagrada (sedam zlatnih, dvije srebrne, nagradu za najbolju klapu-debitanticu i Nagradu Bašćinski glasi) i naslov trostruke apsolutne pobjednice Festivala.
Na međunarodnim natjecanjima zborova IX Concorso Internationale di Canto Corale 1998. u Veroni i Slovakia Cantat 2007. u Bratislavi također osvaja prvu nagradu.
Klapa je dosad izdala tri nosača zvuka (Cesarice, Cesarice 2 i Cesarice 3) za koje je nagrađena četirima diskografskim nagradama Porin: prvi je album 1999. nagrađen kao najbolji album folklorne glazbe, drugi je 2001. dobio nagradu za najbolju vokalnu izvedbu folklorne glazbe, a treći je 2010. ovjenčan čak dvjema nagradama: za najbolju izvedbu klapske glazbe (za skladbu Zapivala tica mala) i kao najbolji album klapske glazbe.
U studenom 2012, u izdanju diskografske kuće Menart, na tržište je izašao četvrti 'live' album 'Klapa Cesarice & Edin Karamazov' koji je klapa snimila u suradnji s proslavljenim lutnjistom i gitaristom svjetskog glasa, Edinom Karamazovim.
Klapa je surađivala s brojnim hrvatskim i stranim glazbenim umjetnicima i ansamblima: Edin Karamazov, Darko Pecotić, Lidija Bajuk, Gibonni, Goran Bare, Pips, Chips & Videoclips, Tamburaški orkestar HRT-a, Oratorijski zbor crkve Sv. Marka 'Cantores Sancti Marci'...)
Cesarice je deset godina vodio mo. Bojan Pogrmilović, a od 2004. do surađuju s priznatim klapskim stručnjacima dr. sc. Markom Rogošićem, mo. Dinkom Fiom i mr. sc. Joškom Ćaletom. Od ljeta 2012. klapu umjetnički vodi prof. Antonia Mimica, ujedno i članica klape.
Opširnije

(D.H.F., 30.12.2015)