najave

Dan sjećanja na Miroslava Krležu


vrijeme: 29.12.2015. 11 - 19 h
mjesto: Zagreb; Memorijalni prostor Miroslava i Bele Krleže, Krležin Gvozd 23

Scensko događanje Putovanje s Krležom, 29. prosinca, prema autorskom konceptu Gorana Matovića, scenski je oblik sjećanja na velikog književnika Miroslava Krležu. Na dan Krležine smrti, od 11 do 19 sati u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleže istaknuti umjetnici Dragan Despot, Nikša Marinović, Boris Svrtan i Goran Matović svojim glumačkim umijećem predstavit će fragmente polemičkog opusa Miroslava Krleže.

Ulaz na sva vodstva i programe je slobodan:
 
11 sati
-  stručno vodstvo za grupe
 
12 sati
-  monodrama Na rubu pameti u izvedbi  Dragana Despota.
Ova predstava ima kultni status i vrhunac je monološkog umijeća.
 
13 sati
-  stručno vodstvo za grupe
 
14 sati
 -  stručno vodstvo za grupe
 
15 i  16 sati
Krleža o malograđanskoj ljubavi spram hrvatstva
Dramatizacija i izvedba: Nikša Marinović
 
Esej O malograđanskoj ljubavi spram hrvatstva, napisan 1926. godine i objavljen u Književnoj republici na suvremen način progovara o hrvatskom nacionalizmu, kvazi domoljublju, licemjerju patriota i njihovom potpunom odsustvu empatije za malog, siromašnog čovjeka… U današnje vrijeme apsurdnih političkih zbivanja i rastućeg nacionalizma, pitanja koja je Krleža postavio prije gotovo sto godina doimaju se aktualnijim nego ikad.
 
17  sati
- stručno vodstvo za grupe   
 
18 sati
Polemički portret Miroslava Krleže
Izvode: Boris Svrtan i Goran Matović
 
Boris Svrtan i Goran Matović grade Krležin portret udjelom fragmenata iz autorovog polemičkog opusa.
 
Cjelodnevno događanje bit će upriličeno na dan Krležine smrti, ali pokretačka sila koja je dovela do ostvarenja toga projekta nije bila ograničena komemorativno-prigodničarskim okvirom, nego se putem dramaturški osviještenog postupka nastojalo ukazati na polemičku vrijednost sjećanja u kojoj je glavni lik obnovljenih dijaloga na hrvatskoj kulturnoj sceni - živi duh Krleže kao pisca koji ipak u mnogočemu ostaje čitan ali nepročitan, prihvaćen, ali ne usvojen, usvojen, ali ne posvojen.
 
Vesna Vrabec, voditeljica Memorijalnog prostora Miroslava i Bele Krleža kao uvod u sva događanja govori o domu Miroslava i Bele Krleža.
 
Program je organiziran uz potporu Grada Zagreba, a u organizaciji Centra Miroslav Krleža, Memorijalnog prostora Miroslav i Bela Krleža i Muzeja grada Zagreba.

(R.P.B., 23.12.2015)