projekcija

'Are You Syrious?' vikend u Dokukinu KIC


vrijeme: 26.12.2015. - 27.12.2015.
mjesto: Zagreb, KIC, Preradovićeva 5

Dana 26. i 27. prosinca Dokukino KIC svoj program posvećuje izbjeglicama ratnih zemalja na koje smo u ovo blagdansko vrijeme zaboravili, a čija borba za bolji život još nije završila. Premijerno će se prikazati film 'Sirijska ljubavna priča', pobjednik ovogodišnjeg Sheffield Doc Festa te film 'Sklonište'. U subotu u 19,45 sati održat će se i okrugli stol s aktivistima udruge Are You Syrious? te predstavnicima Centra za mirovne studije.

Are you Syrious? vikend započinje u subotu u 18 sati projekcijom filma Sklonište ( Fernand Melgar, Švicarska, 2014., 101’ ) koji se našao u programu Docaviva i Međunarodnog dokumentarnog filmskog festival u  Jihlavi, a donosi izniman prikaz života ljudi koji zbog ravnodušnosti društva postaju njegov "višak" spavajući na ledenim ulicama ili, ako su sretni, u prenapučenim prihvatilištima.
 
Nakon filma, u 19:45, slijedi okrugli stol na kojem gostuju aktivisti udruge Are you Syrious? Milena Zajović, Luka Juranić, Emir Omanović i Sara Sharifi. Udruga koja je prije samo tri mjeseca započela kao neformalna građanska inicijativa, unijela je velike promjene i organizaciju u prikupljanju i pružanju pomoći za izbjeglice u svim državama tkz. Balkanske rute, a svoje će iskustvo podijeliti s publikom. Na okruglom stolu također gostuje i Sara Kekuš, predstavnica Inicijative i Centra za mirovne studije koji izbjegličku krizu prati od njenih početaka.
 
U 21 sat ostanite uz Are you Syrious? program Dokukina KIC jer slijedi kino premijera filma Sirijska ljubavna priča ( Sean McAllister, Velika Britanija, 2015., 80' ), pobjednika ovogodišnjeg Sheffield Doc Festa i filma koji je otvorio, nedavno završen, Human rights film festival u Zagrebu. Dokumentarac sniman pet godina koji kroz bračnu priču Amera, borca za palestinsku neovisnost i sirijske ljevičarske aktivistkinje Raghde, humanizira stanje u ratnoj Siriji približavajući probleme tamošnjeg stanovništva onima koji o njima samo čitaju u novinama.. Amer i Raghida započeli su svoju vezu u zatvoru, ali nekoliko godina kasnije, Raghida je ponovno iza rešetaka dok se njezin muž brine o njihovo troje djece, sanjajući dan kada će njegova obitelj živjeti daleko od pucnjave i rata. Film možete pogledajte i u nedjelju u 19 sati.

Cijeli vikend od 17 – 22 sata prikupljaju se donacije za izbjeglice na blagajni Dokukina KIC. Zima je ovaj tjedan i službeno nastupila stoga topla obuća i odjeća u svim veličinama je više nego dobrodošla kao i potrepštine za djecu.  Tako, na primjer, ovoga vikenda možete ulaznicu za projekcije filma Sklonište platiti zimskim čizmama i cipelama ili ruksacima koji vama više ne trebaju, a izbjeglicama su trenutno najpotrebniji.
 
Dođite u Preradovićevu 5 i pogledajte odlične dokumentarce te učinite dobro djelo u ovo blagdansko vrijeme!

(R.P.B., 23.12.2015)