predstava

Ruska antipodistica na božićnom izdanju FNC-a


vrijeme: 18.12.2015. 20 h
mjesto: Zagreb, Scena Travno, B. Magovca 17

Ovu će kalendarsku godinu cirkuski ispratiti nevjerojatna ruska cirkuska umjetnica po imenu Nata Galkina, poznata po tradicionalnom umijeću žongliranju - nogama! U petak, 18. prosinca, u Kulturnom centru Travno, Festival novog cirkusa isporučuje svoju posljednju jesensku izvedbu; rad u nastajanju 'Antipode' zainteresiranoj je publici dostupan uz besplatan ulaz!

Nata Galkina diplomirana je cirkuska umjetnica, obrazovana i u fizičkom teatru te varijeteu, čiji se rad u posljednje vrijeme ponajviše fokusirao na redefiniciju i umjetničku nadgradnju stare cirkuske tehnike žongliranja nogama. Njezin je najnoviji projekt nazvan „Antipode“ prizivajući geografski termin koji označava dvije točke koje se nalaze na dijametralno suprotnim krajevima Zemlje.

Misao vodilja iza koncepta predstave preispitivanje je utjecaja perspektive na svakodnevnicom okamenjenu percepciju – ponekad je i suviše lako utonuti u rutinu, obeshrabriti se nailazeći na probleme, osjećati malodušnost nakon životnih padova, ali upravo su to trenuci kada nam je potrebna promjena pogleda, razbijanje obrazaca, aktiviranje onoga što smo dotad previđali. A samom je umijeću žongliranja nogama inherentno upravo takvo neočekivano obrtanje, iz kojega koncept crpi inspiraciju. Suvremena cirkuska umjetnost fascinira upravo svojim spojem fizički zahtjevne tehnike koja djeluje gotovo čarobno te umjetničkog aspekta koji oplemenjuje zanat dodatnim značenjem, pa iako smo svi gotovo bolno svjesni univerzalnosti koncepta, tko bi bolje razumio neposrednu frustraciju neprestanih pokušaja, promašaja, padova i ustajanja, podbacivanja i ustrajanja od cirkuskih umjetnika!

Ipak, ruska umjetnica temi pristupa optimistično i pozitivno, pozivajući i svoje gledatelje da svaki pad dožive kao poticaj, a svaku promjenu kao potencijal! Nata Galkina razvija ovaj projekt u suradnji s peruanskom umjetnicom Ximenom Ameri, no na zagrebačku rezidenciju stiže s glazbenicom Lih Qun Wong s kojom će razvijati pojedine aspekte zamišljene predstave te ih ekskluzivno predstaviti zagrebačkoj publici na kraju rezidencije!

Prezentacija ovoga rada u nastajanju održat će se u petak, 18. prosinca u 20 na Sceni Travno, a nakon izvedbe zainteresirani će gledatelji moći u opuštenoj atmosferi razgovarati s umjetnicom, postaviti joj pitanja i ponuditi povratnu informaciju koja može usmjeriti daljnji rad na ovom ambicioznom projektu.

Projekt koproducira Mala performerska scena u sklopu FNC-ova Produkcijskog inkubatora čiji će konačni produkti biti prezentirani na budućim festivalskim izdanjima. Festival novog cirkusa održava se uz podršku Grada Zagreba, Ministarstva kulture, Turističke zajednice grada Zagreba, zaklade Kultura nova i drugih partnera. Detalje o daljnjim festivalskim aktivnostima možete pronaći na www.cirkus.hr ili na Facebook stranici festivala.

(R.P.B., 16.12.2015)