izložba

Sabina Damiani: Dove da qui / Gdje odavde


vrijeme: 16.12.2015. - 23.01.2016.20,00
mjesto: Zagreb; Kulturno informativni centar, Preradovićeva 5 www.kic.hr

Izložba Sabine Damiani 'Dove da qui / Gdje odavde' otvara se u srijedu, 16. prosinca, u 20 sati, u Galeriji 512, Kulturno informativnog centra, u sklopu programa 'Clicked' kustosica Dubravke Gasparini i Lee Vene. Izložba ostaje otvorena do 23. siječnja 2016.

Fotografski projekt Dove da qui/Gdje odavde započinje kao potraga za preostalim autobusnim čekaonicama na području Istre i Kvarnera. Većina čekaonica davno je izgubila svoju funkciju. Upisane pa potom izbrisane iz lokalne prostorne i mentalne mape. Danas aludiraju na znatno prorijeđenu cirkulaciju javnog prijevoza. S obzirom na to da više nisu aktivne točke susreta i međusobnog povezivanja gradova i sela čekaonice se sada, lišene ljudske prisutnosti, stapaju s krajolikom. Naizgled nebitne i nevidljive.

Sabina Damiani čekaonice dokumentira faktografski, u punoj veličini, izdvojene iz šireg prostornog konteksta. Istaknute i uokvirene poprimaju karakteristike skulpture. Fascinirana njihovom raznolikom arhitektonskom strukturom, autorica prepoznaje i bilježi niz specifičnih tipologija čekaonica. Otvorene, s ravnim krovom, staklene, bez prozora, s vratima, bez natpisa, s trijemom, bez klupa. Svaka jednako autentična u trenutno zatečenom stanju.

Sabina Damiani je rođena 28. svibnja 1985. godine u Kopru. Diplomirala 2008. godine na Accademia di Belle Arti u Veneciji, smjer Vizualna komunikacija i didaktika umjetnosti. 2011. završila diplomski studij fotografije na Accademia di Belle Arti di Brera u Milanu. Radila je u ulozi asistenta u galeriji Cell Project Space u Londonu te kasnije u galeriji Union iz Londona. Osnivačica je projekta ‘Kioosk’, platforme za istraživanje i kritiku suvremene fotografije te voditeljica međunarodnog formata Slideluck u Trstu. Bavi se teorijskom i kustoskom praksom te vlastitim umjetničkim projektima. Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

(M.K., 15.12.2015)

Tagovi: sabina damiani