nagrada, djeca, mladi

Dodjela nagrade HGM-a 'Ivo Vuljević'


vrijeme: 29.12.2015.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog

Svečana dodjela godišnje nagrade Hrvatske glazbene mladeži 'Ivo Vuljević' za sveukupno djelovanje mladih glazbenika s naglaskom na najistaknutije umjetničko ostvarenje u 2015., održat će se 29. prosinca 2015. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (mala dvorana), s početkom u 18 sati. Dobitnik Nagrade je pijanist Ivan Krpan.

Obrazloženje Nagrade:

Hrvatska glazbena mladež od 1988. godine dodjeljuje godišnju nagradu „Ivo Vuljević“ najistaknutijim mladim glazbenicima u protekloj godini i time usmjerava pažnju javnosti na njihov talent, trud, sposobosti i glazbeničke osobnosti koje su doprinijele tome da ih struka i publika izdvoji i nagradi. Iskustvo je pokazalo da mladi umjetnici nagrađeni ovim priznanjem ostvaruju međunarodne uspješne solističke karijere i da ih se pravovremeno, na pragu njihovih profesionalnih života, motiviralo i podržalo s opravdanim povjerenjem.

Ove je godine ocjenivački sud u sastavu: Tonči Bilić, Naima Balić, Mislav Pavlin, Berislav Šipuš i Petra Pavić - na temelju mnogih pristiglih prijedloga među kojima su svi vrlo mladi, nadareni i već uspješni glazbenici impresivnih biografija - donio odluku da za posebna dostignuća i cjelokupno glazbeničko djelovanje u 2015. godini nagradi mladog izuzetnog glazbenika – pijanista Ivana Krpana.
U ime 5. odsjeka za klavir, čembalo i orgulje na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, ovoga mladog pijanista predložio je predstojnik odsjeka, red. prof. Jakša Zlatar.
Iz njegova prijedloga, kao najveće postignuće u protekloj godini, valja izdvojiti veliko Međunarodno pijanističko natjecanje Mozart u Zhu Hai-u (Kina), na kojem je, u rujnu ove godine, među jakom konkurencijom od nekoliko stotina prijavljenih, pijanist Ivan Krpan pozvan u uži krug od 24 natjecatelja i osvojio 4. nagradu.

Ivan Krpan (1997.) student je 3. godine klavira u razredu prof. Rubena Dalibaltayana. Radi se o studentu iznimnih mogućnosti i velike nadarenosti. On je marljiv, promišljen i posvećen glazbi. Vrlo je radoznao i rado usvaja nova znanja i vještine. Odlikuje ga velika tehnička preciznost i profinjenost glazbenog izraza. Potvrda njegove kvalitete su nagrade koje je osvojio na hrvatskim i međunarodnim natjecanjima: 1. nagrada na međunarodnom pijanističkom natjecanju, koje se održalo od 17. – 24. listopada 2014. godine u Enschedeu (Nizozemska), 1. nagrada na EPTA međunarodnom pijanističkom natjecanju u Bruxellesu (veljača 2014.), 1. nagrada na međunarodnom pijanističkom natjecanju Mladi virtuozi u Zagrebu (veljača 2014.), 2. nagrada na Pijanističkom natjecanju Dunavskih zemalja u Ulmu, Njemačka (srpanj 2014.), 1. nagrada na županijskom pijanističkom natjecanju u Zagrebu (veljača 2015.) i 1. nagrada na državnom pijanističkom natjecanju u Dubrovniku (ožujak 2015.). Solistički je izveo Prvi koncert za klavir F. Liszta uz Zagrebačku filharmoniju u siječnju 2015.
U biografiji Ivana Krpana vidljivi su mnogobrojni nastupi i priznanja, a kroz sve činjenice uočljiv je njegov stav i osobni, autorski doprinos izvedbama i projektima kojim jasno pokazuje da svoj poziv živi i u najmanjem segmentu posla. Rezultat toga je i ova nagrada Hrvatske glazbene mladeži „Ivo Vuljević“ za najistaknutija ostvarenja u 2015. godini, ali i za beskompromisni cjeloviti umjetnički rad koji je do tih ostvarenja doveo, a motivacijom ovakve vrste želimo da ga odvede još i dalje. (HGM)
 

(D.H.F., 15.12.2015)