Preskočite na glavni sadržaj

Praizvedba 'Zmijskog klupka' u varaždinskom HNK - u

'Zmijsko klupko' suvremenoga češkog autora Michala Langa nova je predstava varaždinskoga Hrvatskoga narodnog kazališta, a hrvatska će praizvedba biti 9. ožujka, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 09.03.2018.
mjesto: Varaždin; HNK, Augusta Cesarca 1
url: http://www.hnkvz.hr/

Na Sceni "Zvonimir Rogoz", na kojoj će biti izvedena predstava, okupio se cijeli ansambl s redateljicom Ksenijom Krčar te intendanticom varaždinskoga HNK Jasnom Jakovljević.
 
U "Zmijskom klupku", pojednostavljeno opisanom kao krimi-komedija, uloge tumače Marinko Prga kao Zeba, Karlo Mrkša kao Mali, Ivana Zanjko kao Vlasta i Ivica Pucar kao Veseli. Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja Žarka Krpan, a autor glazbe Vid Kralj Novak.
 
Ksenija Krčar najavila je da će na premijeru stići autor čiju su predstavu nakon praizvedbe u Pragu 1999. godine nazivali češkim "Matrixom".
 
"Publika ne treba očekivati film 'Matrix', ali konstantno propitujemo što je istina i što je stvarnost, a što ne. Radimo to u konkretnoj situaciji gdje se pokušava otkriti što se dogodilo noć prije. Dvoje ljudi se budi u jednom stanu i svatko priča drukčiju priču“, rekla je redateljica.
 
Predstava se sastoji od mnogih žanrova.
 
"U sjećanjima na to što se dogodilo mijenjamo žanrove, od psihološkog trilera do teatra apsurda, ali ima i komedije", dodala je Krčar.
 
 "Zmijsko klupko" autor je opisao kao komorno ludilo za četiri osobe i gmaza. Rekonstrukcija događaja nakon uzbudljive i neobične noći uvodi u priču o špijunima, agentima, teroristici koju treba uhvatiti i odnosu dvojice prijatelja koji nije baš prijateljski. Iz terarija je nestala zmija, a vlasnica stana nestala je zajedno sa spavaćom sobom. Događaji prošle noći nisu jasni i svatko ih prepričava drukčije. Svaka nova informacija donosi obrat u priči i gledatelj do kraja nije siguran kome može vjerovati.
 
Glumac Marinko Prga istaknuo je autorovo polazište u snovima.
 
"Premise od kojih Lang kreće su snovi, po Freudu, seksualne konotacije u tim snovima. Sve je to implicitno, a na van je eksplicitno vidljiva priča koja se može svrstati u neki krimi-žanr, s reminiscencijama koje ćemo pokušati napraviti koristeći se žanrovskim obrascima, prepoznatljivim filmskim klišejima, koliko je to moguće u kazalištu“, najavio je Prga.
 
Predstava se odigrava u maloj podrumskoj sceni varaždinskoga kazališta, što je pred redateljicu, glumce i ostatak ekipe stavilo dodatne zahtjeve. Publika će vidjeti koliko su uspjeli na premijeri u petak, 9. ožujka u 20 sati te u još četiri izvedbe tijekom ožujka. (Hina)