Preskočite na glavni sadržaj

Dianne Reeves nastupit će 20. ožujka u Lisinskom

Američka jazz diva Dianne Reeves, peterostruka dobitnica Grammya, nastupit će 20. ožujka u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, najavio je organizator koncerta. 
vrijeme: 20.03.2018.
mjesto: Zagreb, KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.lisinski.hr

Reeves pripada među najznačajnije jazz i R&B pjevačicama današnjice, a njezin je uspjeh rezultat virtuoznosti, jedinstvenog pristupa jazz i R&B glazbi i posebne improvizacijske snage.

Reeves je mnogostruka dobitnica nagrade Grammy u kategoriji najbolje jazz vokalne izvedbe i jedina koja je tu nagradu osvojila za tri uzastopna albuma u bilo kojoj kategoriji koja uključuje pjevače. Jedan od Grammya dobila je za glazbu iz filma Georgea Clooneyja "Good Night and Good Luck".

Dobitnica je počasnih doktorata najuglednijih svjetskih glazbenih institucija Berklee College of Music i Juilliard School, a ove će joj godine biti uručena posebna nagrada SAD-a - titula "jazz majstora", najviša i najuglednija koju jazz glazbenik može osvojiti. Prošle je godine u izboru kritičara najpoznatijeg jazz časopisa "Down Beat" proglašena najboljom pjevačicom.

Dianne Reeves potječe iz glazbeničke obitelji - njezin otac bio je pjevač, majka trubačica, a bratić čuveni klavijaturist, skladatelj i producent George Duke.

Prvi je album "Welcome to My Love" objavila davne 1982., dok je njezin aktualni album "Beautiful Life" objavljen prije tri godine. Slušatelja vodi na glazbeno putovanje od dvanaest pjesama s obradama pjesama Boba Marleyja, Fleetwood Mac, Marvina Gayea i Ani Difranco, uz prožimanje elemenata R&B, pop i latino žanrova.

U dugogodišnjoj karijeri surađivala je s Berlinskom filharmonijom predvođenom Simonom Rattleom, Simfonijskim orkestrom Chicaga te Losangeleskom filharmonijom. Uz Lincoln Center Jazz Orchestra, pod vodstvom Wyntona Marsalisa, pjevala je glazbu Dukea Ellingtona, nastupivši i u Bijeloj kući.

"Cijeli život volim i upoznajem glazbu s raznih krajeva svijeta. Moji albumi su jedno, a nastupi uživo nešto potpuno drugo, to je improvizacija. U velikom dijelu programa radim ono što želim, što osjećam u tom trenutku. Melodija jednostavno dolazi iz mene i samo je nadograđujem", izjavila je o svojim koncertima.

Reeves će u Lisinskom pjevati u pratnji svojega kvarteta koji čine iskusni jazz glazbenici - Peter Martin na glasoviru, Romero Lubambo na gitari, Reginald Veal na basu i Terreon Gully na bubnjevima.

To će biti drugi koncert Dianne Reeves u Zagrebu, a treći u Hrvatskoj. Prvi put nastupila je 2008. na Jazzarella festivalu u u Zagrebačkom kazalištu mladih, a drugi puta 2010. na Valamar Jazz Festivalu u Poreču. (Hina)