izložba

(a) Moral Thread / (a) Moralni Vez


vrijeme: 14.12.2015. 20,00
mjesto: Zagreb; Greta, Ilica 92

Izložba '(a) Moral Thread / (a) Moralni Vez' Nine Bačun i Juan Echeverryja, otvara se u ponedjeljak, 14. prosinca, u 20 sati, u Greti.

(a) moralni vez je kolaborativni projekt u kojem autorstvo gubi primarnu ulogu, proces postaje protagonist, a produkcija znanja je glavni rezultat.

Umjetnici: Jelena Bando, Tupac Cruz, Javier Fabregas, Aisha Franz, Valeria Giraldo, Adriana Lozano
Marko Marković, Ines Matijević, Niko Mihaljević, Ivan Navarro, Nina Kurtela

Iz tradicijske materijalne kulture autori su izdvojili zidnjake kao predmet zanimanja. Zidnjaci ili kuharice su kuhinjske krpe, koje su vezle žene, s porukama upućenim ženama. Te su poruke služile kao smjernice za ponašanje. Vremenom su postale propaganda, tj. moralni okvir koji se kuhinjskim zadacima, ljubavnim relacijama, higijenom i ostalim dnevnim aktivnostima u obliku ilustracija i tekstova nameću svakodnevici domaćice.

Tijekom radnog procesa kustosi imaju ulogu posrednika između umjetnika i zanatlije. Prijedlozi u obliku skica, apstraktnih ideja ili gotovih rješenja, poslužili su kao osnova za početak rada zanatlije. Zanatliji Željku Kraščiću dana je potpuna sloboda interpretacije i prijevoda materijala iz jednog medija u drugi, a odrađena je uz konzultiranje s kustosima.

Željko Kraščić je izabran kao protagonist zbog svog zanatskog umijeća i volje da interpretira radove drugih umjetnika, odnosno želje za kolaborativnom praksom. Rođen je 1954., a zidnjake je počeo raditi nakon što je prestao raditi u struci. Dosadašnjim radom izveo je 400-injak zidnjaka u 50-ak različitih motiva.

(M.K., 11.12.2015)