izložba

Ana Bilankov / New Town Future Film


vrijeme: 14.12.2015. - 18.12.2015.20,00
mjesto: Zagreb; Galerija 90-60-90, Pogon Jedinstvo, Trnjanski nasip bb

U ponedjeljak, 14. prosinca, s početkom u 20 sati, u Galeriji 90-60-90, u Pogonu Jedinstvo, otvara se izložba Ane Bilankov 'New Town Future Film'. Izložba ostaje otvorena do 18. prosinca.

Gledajte dovoljno dugo filmski kadar Ane Bilankov i primjetit ćete da se u njegovoj sintaksi rascjepa nalazi niz plavih čestica nalik onima koje vidite promatrajući u noći prozore stanova u kojima titra svjetlo televizora. I wonder when the violence starts… You always get murdered when you go to New York. I've seen it on Television. – govori muški glas iz off-a dok na ekranu bljesak munje rasvjetljuje arhitekturu lučkog postrojenja. Poput stroboskopskih bljeskova u Godardovom filmu. U postupku montaže New Town Future Film operira figurom rascijepljenog, paradoksalno udvojenog ekrana, koji lišavajući narativ koherencije dopušta da se pojavi kristal-slika.


Ono daleko, i malo bliže, ali još uvijek asimptotski udaljeno. Deleuze naziva kristal-slikom točku nerazlučivosti dviju različitih slika, aktualne i virtualne, pri čemu je ono što se vidi u kristalu vrijeme samo, komadić vremena u čistom stanju, sama distinkcija između dvije različite slike koja se nastavlja rekonstituirati. Kristal-slika nije samo optička, već je ona, štoviše, i stvar zvuka." (Iz teksta Leonide Kovač "Post Scriptum").
 
Ana Bilankov multimedijalna je umjetnica rođena u Zagrebu. Živi i radi u Berlinu i Zagrebu. Njezina konceptualna i kontekstualna umjetnička praksa uključuje medije kao sto su fotografiija, video/eksperimentalni film, video instalacija i tekst. Studirala je povijest umjetnosti i germanistiku na Sveučilištima u Zagrebu i Mainzu (diplomirala u Zagrebu), umjetničku fotografiju na Wiesbadener Freie Kunstschule, te postdiplomski studij ”Umjetnost u kontekstu” (M.A.) na Universität der Künste u Berlinu i University of the West of England u Bristolu, UK. Dobitnica je više stipendija za studijske boravke u inozemstvu, kao sto je stipendija Berlinskog Senata za kulturu za New York 2014., kada je bila pozvana i na postproducijsku rezidenciju u The Wexner Center for the Arts, Columbus, Ohio, USA. Izlagala je na mnogobrojnim samostalnim i grupnim izložbama, a njezini eksperimentalni video radovi prikazivani su na više filmskih i video festivala, na kojima je i nagrađivana. Neka od mjesta uključuju MSU, Zagreb (2015, 2012, 2010); Collegio Armeno Morato/Palazzo Zenobio, Venice (2015); Dazibao Centre de Photographies Actuelles, Montreal (2014); Kino Siska (Ljubljana, 2014); Collegium Hungaricum Berlin i Media Art Fair Essen (2013); Residency Unlimited (New York, 2013); 29. Kassel Documentary Film and Video Festival (2012); Kino Arsenal, Berlin (2011); 25. FPS International Festival of Experimental Film (Zagreb, 2010); MMSU (Rijeka, 2009); Galerie Artneuland Berlin (2009); Galerie Weisser Elefant (Berlin, 2007); 1st Moscow Biennale, Museum of Contemporary Art Moscow (2005).

Izložba "New Town Future Film" dio je tematskog ciklusa izložbi pod nazivom "Vrijeme".

(M.K., 11.12.2015)