predstavljanje, projekcija

Bacači Sjenki i Frooom u Brazilu – Festival AnimaArte2015


vrijeme: 07.12.2015. - 12.12.2015.
mjesto: Brazil; Rio de Janeiro

Na ovogodišnjem AnimaArte 2015, međunarodnom festivalu animiranog filmskog stvaralaštva za djecu i mlade te dječjeg filmskog stvaralaštva u Rio de Janeiru, od 7. do 12. prosinca, u kategoriji filmova nastalih u sklopu filmskih škola prikazuju se dva hrvatska animirana filma.

Na ovom festivalu će biti prikazana dva filma inovativne interdisciplinarne filmske škole Frooom, Bacača Sjenki. Prvi film "Frooomopolis" je nastao u Frooom-Rijeka u travnju 2015. za vrijeme odvijanja škole u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti (mentori Boris Bakal, Anja Pletikosa i Vedran Senjanović), a drugi, "Pojeli smo Frooom" u sklopu majstorske filmske radionice s mladom animatoricom Deom Jagić u srpnju 2015. u Hrvatskom Filmskom savezu.

Oba animirana filma već su prikazana na revijama diljem Hrvatske, a ovo im je prvo prikazivanje na nekoj međunarodnoj smotri.

Frooom je odgojno-obrazovni program medijskog opismenjavanja za djecu od 8 do 12 godina, čiji su ciljevi definiranje, zagovaranje i promicanje ljudskih prava i prava djece te autorsko i kritičko planiranje, stvaranje i promišljanje medijskih sadržaja.

Nastaje 2011.g. u Zagrebu, a potom se proširio u 5 hrvatskih županija. Ocjenjivan je nadasve pozitivno od stručne javnosti, tako, od široke publike i donatora (HAVC, MZOS, Grad Zagreb, Grad Rijeka), te je široko prihvaćan od strane djece, roditelja, medija i odgojno-obrazovnih ustanova.

Od 2013. Frooom se uvodi u osnovne škole u Zagrebu, u 2016. i u Splitu, Rijeci i Pakracu kao izvannastavni odgojno-obrazovni program zbog svoje naglašene komponente promicanja aktivnog građanstva, jačanja društvenih i komunikacijskih sposobnosti djece te zbog kritičkog i progresivnog promišljanja društvene stvarnosti. To znači da se kroz primjereni odabir medijskih sadržaja, njihovu analizu te promišljanje i istraživanje njihovih poruka i namjera (slogan Frooom-a je: "Što ne vidite gledajući film?") stvara u djece osjećaj pripadnosti društvu te se gradi njihova aktivna građanska svijest i uloga.
 
Frooom ima podršku HAVC-a, Zaklade kultura Nova, Ureda za obrazovanje kulturu i sport grada Zagreba, Ureda za kulturu grada Rijeke te brojnih sponzora i partnera.

(R.P.B., 09.12.2015)