Preskočite na glavni sadržaj

Družina mladih – čudesna teatarska igra

Predstavljanje zbornika 'Družina mladih – čudesna teatarska igra' održat će se u četvrtak, 1. ožujka u 18 sati, u Velikoj dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu.
vrijeme: 01.03.2018.
mjesto: Zagreb, HGZ, Gundulićeva 6a

Družina mladih iznimna je pojava neovisnog teatra koju je vodio Vlado Habunek u suradnji s Radovanom Ivšićem i uz sudjelovanje dvadesetak mladih umjetnika i intelektualaca (Kosta Spaić, Mladen Škiljan, Ivo Malec, Mladen Raukar, Mira Dupelj i dr.).

Nastupali su u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu od 1940. do 1946., preobrazivši Veliku dvoranu u poetski teatarski prostor. Scenografi su bili Edo Kovačević i Kosta Angeli Radovani, a Tošo Dabac fotograf. Rad Družine bio je 1948. zabranjen i prepušten zaboravu, što je Habunek nazvao “zavjerom šutnje”.

Književnici, povjesničari umjetnosti, muzikolozi, novinari, filozofi, teatrolozi i redatelji u ovom zborniku rasvjetljavaju to tragično, ali umjetničkim nabojem bogato doba i njegove tragove u hrvatskoj kulturi. Ivšićev i Malecov libreto za neuglazbljenu Operu, dosad nepoznat javnosti, tek je jedno od mnogih zanimljivih otkrića do kojih se došlo u istraživanju Družine mladih.

Sudjeluju: Boris Senker, Iva Hraste-Sočo te urednice zbornika Seadeta Midžić i Nada Bezić.

Ulaz slobodan.