seminar

Anarhofilm / Antifilm / Alternativni film – filmski eksperimenti u Jugoslaviji


vrijeme: 05.12.2015. 18 h
mjesto: Zagreb; Greta, Ilica 92

U subotu, 5. prosinca, s početkom u 18 sati, u zagrebačkoj galeriji 'Greta' održat će se prvi u nizu od tri seminara posvećena istraživanju jugoslavenske eksperimentalno-filmske i kinoklupske proizvodnje, čiji se potpuni opseg zadnjih godina počeo sustavnije cjelovito proučavati. Ulaz je besplatan!

Eksperimentalni film i slavni moto 'Tehnika narodu!' svoje su zajedničko mjesto pronašli u amaterskom filmu i svakodnevnom iskustvu kinoklubova, koji su na našim prostorima bili ishodišta avangardne filmske prakse, i u kontekstu kojih su se idejno formirala dva ključna teorijska koncepta jugoslavenskog eksperimentalnog / alternativnog / amaterskog / neprofesijskog filma: (zagrebački) antifilm i (beogradski) alternativni film. Oba su koncepta obilježena uzajamnom promocijom i prožimanjem beogradskih i zagrebačkih autora, i idejno su utjecala na kinoklupsko ‘amatersko’ stvaralaštvo Jugoslavije šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Kako nas svojim izjavama navode Vinko Rozman i Dušan Makavevej, inovacije i eksperimenti kinoklupskog kratkog metra odjeknuli su pritom posljedično i u dugometražnom novom filmu iz perioda autorske kinematografije odnosno novog jugoslovenskog filma.
 
Počevši s pregledom začetaka prve filmske avangarde na području Jugoslavije, pregledom koncepata antifilma i poimanjem alternativnog filma u Beogradu, subotnji će seminar ponuditi kratak povijesni pregled alternativnog filmskog stvaralaštva sredine prošlog stoljeća, kako bi se ustanovile faze, sličnosti i razlike pojedinih perioda ovog razdoblja. Prvi dio događanja posvećen je razgovoru s publikom i izlaganjima na kojima sudjeluju Aleksandra Sekulić (RS), Vanja Obad (HR/DE) i Petra Belc (HR), koji se istraživanjem ove filmske prakse bave u okviru poslijediplomskih studija u Beogradu i Zagrebu. Drugi dio donosi iscrpniju projekciju odabrane filmografije nastale u okvirima srpskih i hrvatskih kinoklubova.
 
Filmovi su podijeljeni u periodizacijske odnosno tematske blokove, a gledatelji su ih dobrodošli gledati u skladu s vlastitim eksperimentalno-filmskim gledalačkim sklonostima – u fragmentima, prema blokovima ili u potpunosti.
 
Detalje izlaganja, točan raspored filmova i ostale informacije potražite na stranicama Grete ili bilježenjem svog dolaska na ovoj poveznici.
 
Organizatori zahvaljuju Akademskom filmskom centru iz Beograda, Hrvatskom filmskom savezu i Hrvatskom filmskom arhivu na filmovima ustupljenima za projekciju.
 
Program se realizira uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, i u suradnji s umjetničkom galerijom Greta.
 
Izvor: HAVC

(R.P.B., 04.12.2015)

Tagovi: film, seminar, greta