Preskočite na glavni sadržaj

Obilježavanje Međunarodnog dana materinskog jezika

Europski pokret Hrvatska i Europski dom Zagreb u suradnji s glazbeno-scenskom skupinom 'Les papillons multicolores de Zagreb' - 'Zagrebački šareni leptiri' pozivaju na obilježavanje Međunarodnog dana materinskog jezika.
 
vrijeme: 23.02.2018.
mjesto: Europski dom, Zagreb, Jurišićeva 1/I

Obilježavanje Međunarodnog dana materinskog jezika

pod nazivom

Zuji, zveči, zvoni, zvuči
Šumi, grmi, tutnji, huči
To je jezik roda moga
(Petar Preradović)

održat će se u petak, 23. veljače 2018. u 18:30 sati, u Europskom domu u Zagrebu, Jurišićeva 1/I.

Sudjeluju članovi glazbeno-scenske skupine Les papillons multicolores de Zagreb - Zagrebački šareni leptiri s voditeljicom Alice Stepinac


Program Dana hrvatskoga jezika vezanih uz Međunarodni dan materinskoga jezika

Skupina je osnovana 1993. godine s ciljem promocije učenja francuskoga jezika u vrijeme kada su neki od današnjih članova pohađali prvi razred OŠ Mladost gdje je gospođa Stepinac predavala strane jezike. Iako su do danas mnogi članovi već završili fakultete i gotovo su svi zaposleni, ostali su i nadalje vjerni skupini te sa zadovoljstvom nastupaju na obilježavanju  raznih događanja. Svake godine skupina se pomlađivala novim članovima pa je među njima bila i razlika u godinama. Najprije se skupina zvala „Les petits papillons de Zagreb“ – „Zagrebački leptirići“ jer su bili mali, no s vremenom, kako su rasli, zbog  razlike u godištima  i  jer nastupaju na nekoliko stranih jezika,ime je promijenjeno u  „Les papillons multicolores de Zagreb“ – „Zagrebački šareni leptiri“.

Iako članovi skupine njeguju više stranih jezika, logično je da prvenstveno vode brigu o svojemu materinskome jeziku te da se trude govoriti standardnim hrvatskim jezikom, posebice, na javnim mjestima, tim više što je jedan od važnih uvjeta opstanka jednoga jezika prilagođivanje modernu dobu i ravnopravnost s ostalim jezicima. Osim toga, članovi su skupine svjesni da je očuvanje svih jezičnih posebnosti materinskoga jezika jedna od temeljnih zadaća, ne samo jezikoslovaca, nego i svih govornika toga jezika. Večer je zamišljena kao okrugli stol  na kojemu će se najprije reći nešto o nazivu i položaju hrvatskoga jezika, govorit će se o nepotrebnoj uporabi  anglizama, potom objasniti neke idiome, zatim će biti riječi  o narječjima, dijalektima, poddijalektima, mjesnim govorima, žargonima, nakon toga slijedi  interakcija s publikom (pronalaženje i ispravljanje pogrešaka na pripremljenu tekstu), govorit će se također o ulozi  i primjeni razgovornoga jezika kojim se služimo za neposredno komuniciranje u svakidašnjim životnim  situacijama i naposljetku o hrvatskom književnom jeziku odnosno  standardnom jeziku. Sve će to biti potkrijepljeno primjerima, izvedbom primjerenih dijaloga, citata i sl. te popraćeno prigodnom glazbom.

Tekst je pripremila Alice Stepinac, izbor glazbe A. Stepinac i Sanja Vukoja, tehničko vodstvo: Roman Roland

Nastupaju: Natalija Bujak, mag. œc., Josipa Cirkveni, 3e, klasična, Zora Mudrovčić, 4a,  OŠ Silvija Strahimira  Kr, Lea Polić, 3a, gimnazija Tituša Brezovačkoga, Tomislav Poljak, mag. iur., Daria Reba, 3e, klasična gimnazija, Sanja Vukoja, mag.pharm., voditeljica Alice Stepinac.