projekcija

Mlada hrvatska animacija na ovotjednim Kratkim slikama


vrijeme: 03.12.2015. 19,30 h
mjesto: Zagreb; MM centar SC-a, Savska 25

U ovotjednim Kratkim slikama odnosno Rundi kratkog, 3. prosinca, u MM centru gostovat će program Mlada hrvatska animacija. Početak je u 19,30 sati, a ulaz je besplatan!

Animacija ne može biti ni mlada ni stara već samo zanimljiva, uzbudljiva, inspirativna, inovativna  ili to sve ne. Osam diplomskih filmova autora koji su netom "ispali" s Odsjeka animiranog filma i novih medija ALU, pokazuju upravo one najbolje karakteristike animiranog filma koje ga čine vječno zanimljivim i intrigantnim medijem. Izabrani filmovi, u rasponu od klasične stop animacije do digitalne 2D i 3D tehnike, odlično pokazuju  raznovrsnost ove filmske vrste. Ovo je prilika da se upoznate s recentnim radovima novog naraštaja animatora koji, iako mladi godinama pokazuju već poprilično razvijene, definirane te iznimno zanimljive vlastite filmske i autorske "rukopise".

Selektorica programa je Petra Zlonoga. Prikazuju se filmovi:

Vučje igre, r. Jelena Oroz, 2015, 4'43''
Tri mala vuka, dva brata i sestra, zajedno provode kasno poslijepodne.

Arkadijska febra, r. Tea Stražičić, 2015., 6'55''
Kratki film o životnom ciklusu izvanzemaljske parazitske vrste. Film prati zadnji dan života parazita na planetu koji su zaposjeli, njihovu migraciju i invaziju na novi planet. Film sadrži i
ljubavnu priču.

Young summer, r. Miran Dilberović, 2015., 7'14''
Jednog dosadnog ljetnog dana mladića opčini žena u prolazu. Pratimo njegovo nastojanje da privuče njezinu pažnju, a možda i nešto više od toga, samo možda.

A i majmuni umiru, r. Anja Sušanj, 2015., 6'37''
Uvijek mi je bio interesantan onaj trenutak između života i ne-života, trenutak u kojem naše postojanje dolazi kraju. U takvom kontekstu On otkriva svoje istinsko sebstvo.

Finili su Mare bali, r. Natko Stipaničev, 2013., 9'30''
Dvoje ljudi žive sami na izoliranom otoku. On lovi ribu i kući donosi ulov, a Ona obavlja kućanske poslove. Finili su Mare bali ilustrira mehaničke i ukorijenjene reakcije na životne događaje – svakodnevne i čudesne.

Slom, r. David Lovrić, 2014., 3'
Antropomorfna figura s glavom slona stoji pred ogledalom u kupaonici. Kako tonemo u sve dublje slojeve organizma koji istovremeno nalikuje živčanom sustavu i biljci, lik čovjeka-slona reagira na nasilan i nepredvidljiv način, stvarajući neku vrstu koreografije koja završava nestajanjem samog lika.

8'22'' , r. Leona Kadijević, 2012., 4'57''
Eksperimentalni animirani film koji hvata opipljive prirodne procese i događaje oko nas kako bi dočarao prolazak vremena kao sastavnog dijela života.

Clockwork heart, r. Manuel Šumberac, 2013., 8'40''
Urarski pripravnik shvatit će da je savršeni satni mehanizam moguće pokrenuti samo ako u potpunosti žrtvuje sebe i u sat ugradi vlastitu životnu energiju.

(R.P.B., 02.12.2015)