djeca, mladi

Druženje s knjigom 'Afra' Anđe Marić u 'Trešnji'


vrijeme: 05.12.2015.
mjesto: Zagreb, Gradsko kazalište Trešnja, Mošćenička 1

Zagrebačko Gradsko kazalište 'Trešnja', u nastavku svojeg novopokrenutog ciklusa 'Kazalište i knjiga' kojim promovira književnost za djecu, ugostit će u subotu, 5. prosinca, pjevačicu i autoricu Anđu Marić i njezin roman za djecu 'Afra'.

'Afra' je roman prvijenac glazbenice, voditeljice i kolumnistice u kojemu tematizira tipične probleme osnovnoškolaca, od potrebe da se bude dio popularne grupe, preko vršnjačkog nasilja, do odnosa s roditeljima, a sve to podvučeno snažnim manjkom samopouzdanja.

U knjizi djevojčica Đurđica moljakanjem i plačem ucijeni majku da joj u zamjenu za izbjegavanje scene u trgovačkom centru kupi željenu torbicu. Torbica joj je potrebna jer se želi pokazati pred razrednim kolegicama, u nadi da će time zaintrigirati i privući skupinu popularnih djevojčica, te ih navesti da je prihvate u svoje društvo.

Nakon što joj majka kupi toliko željenu torbicu, Đurđica se nađe nemalo iznenađena kad iz nje iskoči minijaturna djevojčica Afra plameno crvene kose, koja ju obavijesti da je "poslana dovesti Đurđicu u red". Nakon brojnih peripetija koje uključuju i neke Đurđičine školske kolege, zahvaljujući Afri, ali i samoj djeci koja su spremna promisliti o svojim postupcima, mijenjaju se mnogi odnosi i mnoga djeca postaju zbog toga sretnija i ispunjenija.

Knjigu, namijenjenu djeci od osam do 13 godina starosti za tisak je opremio i dizajnirao brend Lega-Lega, a već je prevedena na slovenski, engleski i mađarski jezik. Opremljena je ilustracijama koje potpisuje slovenska dizajnerica Lina Al Saleh.

"'Afra' je moj prvi roman za djecu koji govori o samopouzdanju i ljepoti toga što smo svi različiti i posebni. Afra je djevojčica iz torbe sa čarobnim moćima uz pomoć kojih će djeci pružiti priliku da se vide kako ih vide drugi", kazala je Hini autorica, koja je u međuvremenu napisala i roman za "hrabre djevojčice i dječake" od 10 do 14 godina starosti, "Tajna Zmajskog mosta".

Riječ je o povijesno-avanturističkoj fantaziji čija se radnja istodobno odvija danas i prije 100 godina, za koju ju je inspirirao Zmajski most u Ljubljani, pored kojeg je nekada živjela.

"Zmajeve je radio hrvatski arhitekt i kipar Juraj Zaninović. Postoji podatak da je Zaninović u zadnji tren promijenio ideju i umjesto krilatih lavova, koje je Beč odobrio, u zadnji tren stavio zmajeve. Kada sam shvatila da ne postoji legenda o tome, odlučila sam je napisati", kazala je Marić.

Roman će biti predstavljen na sajmu dječje knjige Montelibrić u Puli u svibnju 2016., a Marić otkriva da trenutno radi na svojem trećem romanu za djecu, radnog naslova "Zovem se Pusa", čiji izlazak planira u 2017.

Njezino će gostovanje u Trešnji biti dio nove inicijative "Kazalište i knjiga", kojom to kazalište svake subote uoči predstave u svojem predvorju u suradnji s nakladnicima organizira druženja književnika i djece.

Ravnateljica Trešnje Višnja Babić istaknula je da je upravo knjiga Anđe Marić poslužila kao poticaj za ideju o projektu kao platformi za promidžbu "talentiranih ljudi koji pišu knjige, a za koje nikada nitko možda neće čuti, jer se nemaju gdje predstaviti".

Kako knjige za djecu općenito dobivaju nedovoljno javne pažnje, a još rjeđe se organiziraju promocije te često za njih saznajemo tek usmenom predajom, odlučila je pokrenuti projekt koji će promovirati književnost za djecu te kulturu čitanja općenito.

Osim susreta s piscima koji su napisali njihove omiljene knjige i slikovnice, djeca mogu sudjelovati u radionicama i razmjenama knjiga, te kupiti knjige po popularnim cijenama. Dosad je predstavljeno više nakladničkih kuća (Dječja knjiga / Kašmir promet, Mozaik knjiga, Ibis grafika), autora (Sanja Pilić, Romana Kovačić, Kašmir Huseinović i Andrea Petrlik Huseinović), a Trešnja se uključila i u nacionalnu kampanju "Čitaj mi".

Prosinačka druženja, kako je najavljeno, uključivat će brojne tematski prigodne, besplatne radionice - ispisivanje licitarskih srca, izradu božićnih čestitki, ukrasa i slično. (Hina)

(R.P.B., 02.12.2015)