predstava, djeca, mladi

'Stoliću, prostri se!' premijerno u Dječjem kazalištu Dubrava


vrijeme: 04.12.2015.
mjesto: Zagreb; Dječje kazalište Dubrava, Cerska 1

Predstava 'Stoliću, prostri se!' po bajci braće Grimm i u režiji Zorana Skalickog, čija će premijera biti u petak, 4. prosinca, u Dječjem kazalištu Dubrava u Zagrebu, kako se ističe u najavi, suvremena je adaptacija koja klasičnu bajku o odnosu oca i trojice sinova, 'o radu i neradu, istini i laži', čita u svjetlu suvremenog odnosa prema radu, potrošnji i obitelji.

"Osim u svjetlu suvremenih pedagoških i civilizacijskih težnji, zastarjelih elemenata poput batine koja fizički nasrće na one koji ih trebaju primiti, bajka donosi začudne predmete poput stola koji se sam prostire i magarca koji 'na oba kraja' izbacuje zlatnike kad se to od njega zatraži", stoji u najavi.
 
"Promatrano iz vizure koja u obzir uzima suvremeni kontekst potrošačkog društva, a posebice u posttranzicijskom društvu poput našega, predmeti koji sami od sebe donose beskonačna dobra i danas predstavljaju objekt žudnje i sanjarenja mnogih. I upravo smo stoga stoga bajku 'Stoliću, prostri se!' braće Grimm odlučili čitati u svjetlu problema suvremene valorizacije rada, potrošačkog mentaliteta i obitelji kao osnovne čestice društva", dodaje se.
 
U predstavi igraju Matija Čigir, Petar Atanasoski, Hrvoje Horvat i Pavle Vrkljan.
 
Tekst izvorne bajke za izvedbu je adaptirao i dramatizirao Bruno Margetić, scenografiju i kostimografiju potpisuje Jasmina Kosanović, a autor glazbe je Vlatko Panić. (Hina)

(R.P.B., 01.12.2015)