projekcija

Vlad Petri gostuje na KineDok projekcijama u Zagrebu, Splitu i Zadru


vrijeme: 02.12.2015. 21 h

U srijedu, 2. prosinca, s početkom u 21 sat, u Dokukinu KIC održat će se projekcija filma 'Gdje si, Bukurešte?' na kojoj gostuje i sam redatelj filma Vlad Petri. Riječ je o filmu u kojem redatelj punih godinu dana prati prosvjede protiv predsjednika Vlade u Bukureštu te bilježi prosvjedničke ispovijesti i životne priče. Ulaz na ovu projekciju, kao i na one u Splitu i Zadru, je besplatan!

Nakon projekcije filma, s autorom će razgovarati redatelj Igor Bezinović ("Blokada", "Veruda - priča o Bojanu"), a raspravi će sudjelovati i posjetitelji.
 
Autor filma Vlad Petri film će predstaviti i na projekciji u Splitu, u Judinom Drvu, 3. 12., s početkom u 20 sati. Nakon projekcije filma,s autorom će razgovarati Alen Munitić, direktor festivala Mediteranskog filma Split i voditelj Kino Mediteran distribucije.
 
Nakon Splita, projekciju filma “Gdje si, Bukurešte?” selimo i u Zadar, u petak, 4. 12. s početkom u 20 sati u Klubu ACME. S autrom Vladom Petrijem, nakon projekcije filma razgovarat će Oliver Sertić, producent i koordinator Restarta.

Opširnije o filmu:
 

Ako itko zna kako prosvjedima rušiti diktatorske vladavine, onda su to Rumunji. Prije 23 godine, 22. prosinca 1989., rumunjski narod prosvjednom revolucijom rekao je „dosta“ predsjedniku države Nicolaeu Ceauşescuu koji je samo par dana kasnije, na Božić, javno pogubljen sa svojom suprugom ispred streljačkog voda što je kasnije prikazano i na televiziji.
 
Prošle su pune 23 godine od Rumunjske revolucije, a ljudi su ponovno na ulicama Bukurešta. Zauzeli su javni prostor i traže ostavku predsjednika vlade. Prosvjed i priče prosvjednika punih godinu dana prati redatelj Vlad Petri, od prvog dana prosvjeda, do posljednjeg dana referenduma protiv rumunjskog predsjednika. Na ulicama Bukurešta se događa čudo!
 
Film “Gdje si, Bukurešte?” je iskreno svjedočanstvo vremena u kojem živimo, vremena prosvjeda i masovnih okupljanja protiv sistema koja prečesto utihnu i prije nego li zaista zažive. Svoju svjetsku premijeru imao na Rotterdam Film Festivalu, a na European Film Festival u Rumunjskoj je osvojio nagradu publike.
 
Projekcije filma održavaju se u sklopu projekta KineDok, nove međunarodne inicijative stvaranja alternativne distribucijske platforme za autorske dokumentarce u srednjoj i jugoistočnoj Europi.
 
KineDok će i dogodine nastaviti spajati ljubitelje dokumentaraca, a trenutno je u pripremi novi katalog od 15 filmova koji će se tijekom iduće godine prikazivati u oko 150 netradicionalnih lokacija u Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Norveškoj.


(R.P.B., 01.12.2015)