predstava

'Posljednja Freudova seansa' Kazališta Planet Art premijerno u 'Gavelli'


vrijeme: 13.12.2015.
mjesto: Zagreb; Gradsko dramsko kazalište Gavella, Frankopanska 8-10

Drama 'Posljednja Freudova seansa' istaknutog američkog dramatičara Marca St. Germaina u režiji Marka Torjanca i produkciji Kazališta Planet Art, o neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i svjetski poznatog pisca C. S. Lewisa, premijerno će biti postavljena u nedjelju, 13. prosinca, u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu 'Gavella'.

Kako se ističe u najavi, riječ je o jednom od najizvođenijih kazališnih tekstova u svijetu u proteklih pet godina i jednoj od najdugovječnijih predstava na newyorškim pozornicama, gdje je 2011. dobila nagradu Off Broadway Alliancea kao najbolja predstava.
 
Mark St. Germain višestruko je nagrađivani američki dramski pisac poznat po dramama povijesne fikcije.
 
Njegova drama "Posljednja Freudova seansa" intrigantno balansira kompleksnost teme s humorom i ljudskošću kroz osobne priče dvojice jedinstvenih povijesnih lica čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet.
 
"Godina je 1939. Europa je u kaosu drugog svjetskog rata, a mi svjedočimo neobičnom susretu oca psihoanalize Sigmunda Freuda i svjetski poznatog pisca 'Kronika iz Narnije' C. S. Lewisa. U neminovnom srazu dvaju svjetonazora dva se velika uma, ateist Freud i vjernik Lewis, sukobljavaju oko velikih pitanja: Postoji li Bog? Ako postoji, zbog čega je svijet pun nesreća, bolesti, ratova... Zbog čega opstaje zlo... Što nas određuje kao ljude... i sličnih", stoji u najavi.
 
C. S. Lewisa glumi Franjo Dijak, dok će Sigmunda Freuda utjeloviti Marko Torjanac, koji uz režiju potpisuje i prijevod te scenografiju predstave. Kostimografkinja je Đurđa Janeš, glazbu je odabrao Milorad Stranić, a svjetlo oblikovao Damir Rončević.
 
St. Germain je za svoj spisateljski rad dobio brojne prestižne nagrade među kojima su Outer Critics Circle Award, Lucille Lortel Award, nagrada Time Magazina Year's Ten Best, nagrada Joe A. Callaway, nagrada New Voices In American Theatre i druge.
 
Piše kazališne drame, scenarist je brojnih televizijskih serija poput serija "Cosby Show" i "Zločin i kazna", režirao je dokumentarni film "My dog", a okušao se i kao pisac za djecu višestruko nagrađivanom knjigom "Three Cups". Surađuje s brojnim kazalištima u kojima njegove drame nastaju u kazališnim radionicama, a od 2012. scena kazališta u Pittsfieldu nosi njegovo ime.
 
 "Posljednja Freudova seansa" prvo je St. Germainovo djelo koje će biti izvedeno u Hrvatskoj. (Hina)

(R.P.B., 01.12.2015)