Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačko kazalište lutaka obilježava svoju 70. obljetnicu praizvedbom predstave 'Vladimir i Matilda'

Zagrebačko kazalište lutaka osnovano je u veljači 1948. godine te 2018. slavi punih sedamdeset godina djelovanja. U tom razdoblju izvedeno je više od 320 premijernih naslova, a ovaj jubilej proslavit će 24. veljače, u 19 sati, praizvedbom adaptacije bajkovite pripovijesti 'Vladimir i Matilda', koja je ujedno i prvo djelo Milane Vuković Runjić namijenjeno prvenstveno djeci.
vrijeme: 24.02.2018. 19 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište lutaka, Trg kralja Tomislava 19
url: http://www.zkl.hr/
Ova živopisna pripovijest prenosi toplu poruku o moći ljubavi i poštovanju različitosti.
 
„Vladimir je neobičan tata i Matilda je neobična djevojčica. I njihov stan je čudan. Oni, naime, žive u deblu stare platane. Vladimir je Zeleni Čarobnjak koji brine o biljkama i drveću i o tome da proljeće dođe na vrijeme. Matilda je njegova voljena kći koju pokušava odviknuti od toga da svako malo posegne za čarobnim štapićem i napravi neku čaroliju. Nije mu uvijek lako, samome s malom kćeri i njezinim lutkama koje znaju oživjeti. Matildinu mamu, dobru vješticu Vesnu svojedobno je začarao zli čarobnjak Mor. Priča je to o čarolijama i djevojčicama, čarobnjacima i platani, o prijateljstvu i dobrohotnosti koja uvijek pobjeđuje, čak i kad se najstrašnije sile urote protiv nje. Kad drugi puta prođete kraj platane, slobodno pokucajte! Možda vam se otvore skrivena vratašca“, piše autorica Milana Vuković Runjić.
 
U predstavi glume Katarina Perica Kirin, Matilda Sorić, Matija Prskalo, Vanda Božić, Branko Smiljanić, Siniša Miletić, Mario Mirković, Željko Šestić i Adam Skendžić. Autorica dramske prilagodbe je Petra Mrduljaš. Kreatorica lutaka je Vesna Balabanić, a scenografije Dinka Jeričević. Skladatelj je Mario Mirković, a kreatorica rasvjete Vesna Kolarec.

Foto: Ines Novković