izložba

Izložba nakita Ide Stipčić Jakšić


vrijeme: 27.11.2015. - 27.12.2015.
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara

U petak, 27. studenog u 19 sati, u Muzeju Mimara u Zagrebu otvara se izložba nakita Ide Stipčić Jakšić, koja će se moći pogledati do 27. prosinca o.g. 

'Ishodište nakita Ide Stipčić Jakšić ponajprije su moda i modni dizajn kojima se bavi više od tri desetljeća i unutar kojih je ostvarila brojne i zapažene kolekcije originalnih i iznimno uspješnih kreacija nadahnutih bračkim podnebljem. Istakla se kreacijama proizašlim iz mediteranske prirode – oblikovanim biljkama brnistrom, lavandom i kaduljom primijenjenim na odjeću te posebno haljinama od sitnih kamenih pločica, izvedenim vezanjem i nizanjem elemenata bračkog prirodnog naslijeđa. Tim dijelom opusa, eksperimentalnim skulpturalnim modnim rješenjima s prirodnim biljem, predstavila se i zagrebačkoj publici na retrospektivnoj izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt 2009. godine, čime je već dala naslutiti svoje novo, premda zapravo davno i ponovno probuđeno zanimanje za oblikovanje nakita kojim je i započela svoju kreatorsku karijeru.

Nakit kojim se posljednjih godina bavi primarno je organskog karaktera s rjeđim iskoracima u geometrijski koncept; no, osnovno mu je obilježje afinitet za poludragi kamen koji je pretežno i prevladavajući materijal izrade. Rijetko, premda vrlo zanimljivo, nakit izrađuje i od autentičnog, domaćeg bračkog kalcita, ponekad u nakit ulaže autohtoni kamen poput lepoglavskog ahata, a ponekad umjesto kamena primjenjuje crveni ili plavi spužvasti koralj. Premda se ogrlice, broševi ili naušnice rijetko mogu definirati odlikama podneblja, njeni radovi odišu mediteranskim duhom, kreacije asociraju na toplinu i slobodu nošenja; nastaju izrastajući iz prirodnih oblika i temeljne strukture materijala koju autorica prepoznaje i slijedi izrađujući potom nosive skulpturalne nakitne forme...'  >>>Opširnije


(D.H.F., 27.11.2015)