Preskočite na glavni sadržaj

'Indijanska priča' premijerno 2. ožujka u 'Žar ptici'

Zagrebačko Gradsko kazalište 'Žar ptica' kao svoju sljedeću premijeru najavljuje, u petak, 2. ožujka, predstavu 'Indijanska priča', legende iz života sjevernoameričkih Indijanaca o povezanosti svih živih bića i prirode iz pera Zinke Kiseljak i u režiji Saše Broz.
vrijeme: 02.03.2018. 18,30 h
mjesto: Zagreb; GK Žar ptica, Bijenička 97
url: http://www.zar-ptica.hr
"Tko od nas nije barem jednom u djetinjstvu poželio biti Indijanac koji živi u prirodi i razgovara sa životinjama? Tko nije maštao o dalekim horizontima, lutanju šumama, kroćenju divljih konja? Zamišljali smo drukčije zemlje i živjeli u svijetu igre gdje su ljudi plemeniti, a životinje naši prijatelji", stoji u najavi predstave.

 

Predstava "Indijanska priča" vraća nas u mitsko doba sjeverno-američkog kontinenta, kada su ondje živjeli domoroci u savršenom skladu s prirodom. Znanja o čovjeku i svijetu, običaji i mudrosti brojnih generacija prenosile su se isključivo usmenom predajom. U zimskim danima stariji članovi zajednice okupili bi mladu generaciju i pričali im priče o hrabrosti, prijateljstvu, poštovanju, moralu i dubokoj povezanosti sa svakim živim bićem, ali i o prirodi općenito.

 

Mlađim članovima plemena, kao i publici, o tome u predstavi govori plemenski mudrac Iagoo. "Iagoo će nas naučiti da zemlja nije ničije vlasništvo - ni ljudi, ni životinja, ni biljaka, a opet, svi smo dobrodošli u njezin majčinski zagrljaj", ističe se u najavi.

 

"Ljubav, hrabrost, skromnost, ideali, požrtvovnost, poštenje i istinsko razumijevanje svih promjena u prirodi, temelj su dobrog i sretnog života svakog čovjeka. To je snažna poruka ove predstave kojom Kazalište Žar ptica po prvi puta u Hrvatskoj uprizoruje bajke sjevernoameričkih Indijanaca", poručuju iz Žar ptice.

 

U ulozi poglavice pripovjedača glumački ansambl predvodi Ranko Zidarić, kojem je to prva predstava u dječjem kazalištu. U ostalim su ulogama Ante Krstulović, Zoran Pribičević, Amanda Prenkaj, Petar Atanasoski, Domagoj Janković i Lucia Stefania Glavich Mandarić.

 

Predstavu prema tekstu Zinke Kiseljak režira Saša Broz, scenografiju osmišljavaju Ana Martina Bakić i Ivana Knez, a kostime Marita Ćopo, dok koreografiju, uz glazbu Borne Šercara, oblikuje Blaženka Kovač Carić. (Hina)