natječaj, radionica, kolonija

Radionica / Kako pisati o suvremenoj umjetnosti


vrijeme: 14.12.2015. - 16.12.2015.
prijava: 10.12.2015.
mjesto: Zagreb; Galerija Permanenta, Preradovićeva 44

U organizaciji Hrvatske sekcije AICA-e, ULUPUH-a i TTF galerije, pozivaju se zainteresirani na radionicu likovne kritike 'Kako pisati o suvremenoj umjetnosti', od 14. do 16. prosinca. Prijave su otvorene do 10. prosinca.

U radionici, koja za case studies ima aktualne izložbe u Zagrebu – pozvani su na sudjelovanje studenti preddiplomskog, diplomskog studija, kao i diplomirani studenti Sveučilišta u Zagrebu, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta, Likovne akademije i Dramske akademije kao i svi zainteresirani povjesničari umjetnosti, dizajneri i arhitekti s nagnućem ka teoriji i kritici. Voditeljice radionice su dr.sc. Silva Kalčić i Ivana Meštrov, povjesničarke umjetnosti.
 
Prijave na radionicu (molimo navesti: ime, prezime, OIB, kontaktni e-mail i telefonski br., zanimanje/studij i područje interesa) podnose se do četvrtka 10. prosinca 2015. na mail ulupuh@gmail.com.
 
Radionice su besplatne, broj sudionika je ograničen, a polaznici će dobiti potvrdu o pohađanju radionice dok će odabrani radovi biti javno prezentirani na webu ULUPUH-a, čija Studijska sekcija okuplja kritičare, teoretičare i kustose vizualnih umjetnosti.
 
Početak radionica 14.12.2015. u 17 sati u Galeriji Permanenta ULUPUH-a, Preradovićeva 44 (do 20 sati)

Drugi dan 15.12.2015. posjeti case studies: u 15 sati u predvorju MUO, Trg maršala Tita 10 (izložba Nike Radić Doma u stalnom postavu Muzeja; slijedi posjet izložbi Tadeja Pogačara & P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja suvremene umjetnosti Lekcija 1, MSU Zagreb, Avenija Dubrovnik 17)
Treći dan 16.12.2015. u 17 sati u Galeriji Permanenta ULUPUH-a, Preradovićeva 44 (do 20 sati)

Iako ne postoji formula o pisanju o umjetnosti, kroz zajednički posjet ciljanim izložbama, čitanje referentne literature te samostalno pisanje i rad na tekstu polaznici ove radionice suočit će se s temeljnim aspektima i načelima pisanja likovne kritike. Usavršit će zastupanje i argumentiranje stava, napisanog teksta, kao i razumijevanje razloga za nastajanje pojedinih pojava – što, kako i za koga one nastaju. Navođeni na deskriptivnu, eksplikacijsku i interpretativnu verbalizaciju svojih stavova, uz konzultiranje literature, polaznici radionica usavršavaju: metodologiju i terminologiju pisanja likovne kritike, razlikovanje estetskih i vizualnih karakteristika pojedinih pojava i medija u suvremenoj umjetnosti, prošireno poimanje/polje umjetnosti, razumijevanje povezanosti likovnih umjetnosti i društvenih zbivanja, izobražavanje vizualnog opažaja, memoriranje vizualnog arhiva relevantnih djela; sve bitne elemente koji sačinjavaju put ka gradnji 'pismenog' govora o suvremenoj umjetnosti.

Kako radionice započinju analizom vlastitih radova, stoga je na početak radionice, u ponedjeljak 14. 12. 2015., potrebno donijeti vlastiti tekst (recenziju ili esej) dužine 3 kartice teksta ili 5400 znakova s razmacima u word dokumentu.

Silva Kalčić diplomirala je studij povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, Filozofskom fakultetu, a doktorirala je na Arhitektonskom fakultetu; pohađala je program za kustose i kritičare Svet umetnosti SCCA Ljubljana. Dugogodišnja je urednica časopisa „Zarez“, također je bila urednica časopisa  „Čovjek i prostor“, „Arhitektura“, „Oris“ i „Up&Underground“. Predaje teorijske kolegije na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu, gdje vodi TTF galeriju.

Ivana Meštrov završila je studij povijesti umjetnosti na Sveučilištu Paris 1 Pantheon-Sorbonne, te kustoski program Le Magasin u Grenobleu. Asistentica je i znanstvena novakinja na Sveučilištu u Splitu, Filozofskom fakultetu. Dugogodišnja je suradnica emisije „Triptih“ III. programa Hrvatskoga radija i mnogih časopisa za kulturu, također je jedna od osnivačica i članica udruge „Slobodne veze“, te edukacijskog programa „Kustoska platforma “.
 

(M.K., 25.11.2015)