predstavljanje, projekcija

'Most na kraju svijeta' u Turskoj


vrijeme: 20.11.2015. - 26.11.2015.
mjesto: Turska; Edirne

Dugometražni igrani film 'Most na kraju svijeta' redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju natjecateljskog programa (International Competition) prvog izdanja Edirne međunarodnog film festivala (International Edirne Film Festival) koji će se održati od 20. do 26. studenog u gradu Edirne u turskoj pokrajini Trakiji.
 
Kako je naglašeno, prilikom nedavnog predstavljanja u Sarajevu, osnovni cilj Edirne film festivala je povezivanje zemalja Balkana i jačanje veza kroz kulturu i umjetnost. Prema riječima Yıldırıma Yanılmaza, generalnog umjetničkog direktora festivala i poznatog turskog redatelja, Edirne međunarodni film festival bit će prilika da se, osim projekcija filmskih ostvarenja autora iz različitih zemalja, organiziraju i susreti redatelja, kroz različite panel-diskusije razmijene ideje, posjete izložbe plakata, fotografija i slika posvećenih filmu i kinima.
 
Na festival se prijavilo 460 filmova iz različitih zemalja, poput SAD-a, Meksika, Izraela, Rusije i zemalja Balkana – Rumunjske, Bugarske, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Grčke i drugih, od toga 220 kratkometražnih, podijeljenih u dvije kategorije, te 130 dugometražnih od kojih je žiri odabrao po 10 iz svake kategorije. Dakle, za tri glavne nagrade natjecat će se 30 filmova. Nagrada za najbolji film na ovom festivalu iznosi 10.000 eura. Naš film će biti prikazan u konkurenciji od deset izabranih igranih filmova na programu u nedjelju 22.11. i u srijedu 25.11.2015. Ovo je ujedno i prvo prikazivanje ovog filma u Turskoj.

(R.P.B., 18.11.2015)