predstava

PKRK: 'Projekt višegodišnjeg nasada jabuka'


vrijeme: 18.11.2015. 20 h
mjesto: Zagreb; Teatar &TD, Savska 25

Premijera predstave 'Projekt višegodišnjeg nasada jabuka' održat će se 18. studenog u Velikoj dvorani Teatra &TD, s početkom u 20 sati. Riječ je o projektu Privremenog kolektiva radnika u kulturi (PKRK), polazišna točka je propast tekstilne tvornice Kamensko, a predstava tematski obuhvaća i pitanje (kulturnog) rada i radništva.

Na taj način kritički se sagledava tranzicija, naglašavajući upravo aspekt destruktivnih procesa deindustrijalizacije i prisilne neoliberalizacije društva. Temi se pristupa na dvije razine: rekonstrukcijom strategije kojom je tvornica planski i etapno uništena i rekonstrukcijom procesa tekstilne proizvodnje dokinutog gašenjem tvornice. Točka u kojoj se preklapaju te dvostruke rekonstrukcije politički je trenutak u kojem se normativni fizički rad tvorničkih radnica transformira u javnu samoorganiziranu političku borbu.

Dramaturgiju predstave potpisuju Nina Gojić i Bojan Mucko, a izvođači su Csilla Barath Bastaić, Mia Biondić, Ivana Krizmanić, Romina Vitasović Lučić i Silvio Vovk.  Oblikovatelj svjeta je Luka Matić, a scenskog pokreta Roberta Milevoj. Kostimografkinja predstave je Morana Cerovec, a oblikovatelj zvuka i dizajner vizualnog identiteta Roko Crnić.

Projekt je nastao u koprodukcijskoj suradnji KUFER-a i Teatra &TD, a uz potporu Ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH. Umjetničko istraživanje koje je prethodilo produkciji podržali su Teatar &TD u sklopu programa LAB&TD te Zaklada Kultura nova čija je potpora PKRK kolektivu omogućila polaženje tečaja šivanja kod radnica zaposlenih u udruzi Kamensko te izravan kontakt s nekima od glavnih sudionica borbe za tvornicu Kamensko. Iako je istraživački proces materijale crpio iz dokumenata, u izvedbi se događa fikcionalizacija prikupljenog materijala iz osobnih perspektiva, te se preispituju potencijali usporedbe industrijske i umjetničke proizvodnje te samoorganizacijske prakse kolektiva radnika u kulturi.

Foto: Damir Žižić
 

(R.P.B., 12.11.2015)