smotra, revija

47. revija hrvatskog filmskog stvaralaštva u Karlovcu


vrijeme: 13.11.2015. - 15.11.2015.
mjesto: Karlovac; Gradska knjižnica Ivan Goran Kovačić, Ul. Ljudevita Šestića 1

U Karlovcu će se od 13. do 15. studenog, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac, održati 47. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva, kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog i videostvaralaštva u Hrvatskoj. Svi Revijski programi održat će se u karlovačkoj Gradskoj knjižnici, a ulaz na projekcije je besplatan!
 
Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma, a u programu donosi filmove iz recentne produkcije, autorske retrospektive, programe autora koji su nagrađivani na prethodnim revijama, programe inozemnih autora i filmske tribine.

Ove je godine u natjecateljski program uvršteno 25 od 150 prijavljenih filmova (30 više nego lani), a o najboljem će odlučivati žiri u sastavu Ana Hušman, vizualna umjetnica i animatorica, Dinka Radonić, direktorica fotografije, te redatelji Damir Čučić, Dario Lonjak i Zdravko Mustać.  

Selektirani su sljedeći naslovi: dokumentarni filmovi 201410KU Vjekoslava Gašparovića, Communicatio Marka Modrića, Hrvatska djevica Sunčice Ane Veldić, Slatki život Damira Radića i Višak popušim sam Zorka Sirotića; animirani A i majmuni umiru Anje Sušanj, Arkadijska febra Tee Stražičić, Eho Antonije Begušić i Vučje igre Jelene Oroz; eksperimentalni Chicken Wings Lucije Mrzljak i Aggie Lee Pak Yee, Fever Petre Brnardić, Film u filmu Petra Fradelića, Između | Between Marka Mikšića, John Smith Showreel Tare Ivanišević, Level.303  Anite Budimir, The Tenant Sunčice Ane Veldić i When nothing never happens Leone Kadijević; igrani Milevin potiljak i Generacija 0 Nikice Zdunić, Minus 4 Judite Gamulin, Ne pričamo o vama nego o djeci Luke Rukavine, Obljetnica Igora Husaka, Streljana Lane Zaninović i Filipa Mojzeša, Šake Jasne Nanut i Zatvorite širom prozore Filipa Peruzovića.

Popratni Revijski program ove je godine nastao u okviru platforme EDIT COMICS, financirane od strane Zaklade Kultura Nova, posvećen je stripu te donosi radionicu izrade stripa za djecu za karlovačke osnovnoškolce viših razreda, zatim projekciju animiranih filmova za djecu s naglaskom na priznatog strip-autora i animatora Krešimira Zimonića, kao i Zimonićevu izložbu ilustracija pod nazivom „Refleksije“. Djeci i mladima Zimonić je poznat kao autor stripa Zlatka u Modroj lasti.

Još jedan zanimljiv detalj ovogodišnje Revije jest Nagrada publike koja se dodjeljuje na Reviji od 2012. godine. Ideja je da se svake godine nazove prema znamenitoj osobi koja je obilježila grad domaćin. Ususret 160. godišnjici rođenja Nikole Tesle i čovjeku koji je velik dio mladosti proveo u Karlovcu, nagradu publike Karlovčani na ovoj 47. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva dodjeljuju njemu u čast. Iduće godine Revija će se održati u Varaždinu.

Revija je podržana sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Karlovačke županije i Grada Karlovca. Ulaz na sve programe je besplatan, a detalje o rasporedu projekcija potražite na službenoj stranici Revije.

Izvor: HAVC

(R.P.B., 09.11.2015)