Preskočite na glavni sadržaj

Noć ideja: Razgovor o gradovima budućnosti u riječkom DeltaLabu

'Noć ideja' (La Nuit des idées) organizira Francuski institut u Hrvatskoj, u suradnji s Rijekom 2020 – Europskom prijestolnicom kulture, u riječkom DeltaLabu – Laboratoriju za urbanu reinvenciju (Delta 5/II) 25. siječnja, s početkom u 18 sati.
vrijeme: 25.01.2018. 18 h
mjesto: Rijeka; DeltaLab – Laboratorij za urbanu reinvenciju, Delta 5/II
url: http://rijeka2020.eu/

Kako će izgledati gradovi budućnosti? Kakav će biti naš suživot u gradskom prostoru? Koja je uloga kulturnih i kreativnih industrija u revitalizaciji gradskih središta? Kako osmisliti održive i solidarne gradove?
 
“Noć ideja” globalna je godišnja manifestacija u organizaciji Francuskog instituta u Parizu. Na isti dan u godini, a u 2018. to je 25. siječnja, istraživači, umjetnici i mislioci od Dakara do Los Angelesa zadanoj temi pristupaju iz svojih specifičnih perspektiva, s ciljem doprinosa prijenosu ideja između zemalja, kultura i generacija. Pritom su slobodni osmisliti i format programa i lokaciju njegovog izvođenja.
 
Sukladno ovogodišnjoj temi, “Dajmo vlast mašti”, riječki će program biti fokusiran na arhitekturu o kojoj će se razgovarati kroz dva panela.
 
Prvi će započeti u 18:10 a naslovljen je How to reuse lost spaces to create social cohesion and foster cultural and creative industries, Best practices (Kako dati novu uporabnu svrhu izgubljenim prostorima ne bi li se stvorila društvena kohezija i ojačale kulturne i kreativne industrije, Primjeri dobre prakse). Na temu će govoriti Ivana Nikolić Popović, predsjednica Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija te Simon Laisney, direktor i utemeljitelj francuske zadruge PlateauUrbain koja okuplja autore inovativnih projekata i vlasnike praznih prostora. Panel će moderirati profesor Aleksandar Battista Ilić, dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.
 
Drugi panel počinje u 19:20, naslovljen je The city of the future: challenges, expectations, opportunities (Grad budućnosti: izazovi, očekivanja, prilike) a u njemu će sudjelovati arhitekti Dinko Peračić i Luka Skansi dok će razgovor moderirati koordinator programskog pravca Slatko i slano Rijeke 2020 – EPK Marko-Luka Zubčić. Nakon svakog od panela i publika će moći postaviti pitanja.
 
Razgovori će biti vođeni na hrvatskom i engleskom jeziku a cijeli je program otvoren za javnost!

http://institutfrancais.hr/