koncert

Svečanost glazbe Jeana Sibeliusa u riječkom HNK-u


vrijeme: 27.10.2015. 20 h
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1

U povodu obilježavanja 150. obljetnice rođenja velikog finskog skladatelja Jeana Sibeliusa, a u sklopu već započetog programa 'Jesen sa Sibeliusom', pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Finske u RH, u HNK Ivana pl Zajca, u utorak, 27. listopada, u 20 sati, na programu je simfonijski koncert 'Sibelius & Matvejeff & Graziani'.

Pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca izvest će dva Sibuliusova remek-djela: njegov dirljivi Koncert za violinu i orkestar kada će solistički nastupiti violinski virtuoz Marco Graziani, omiljeni riječki solist. U drugom dijelu koncerta na programu je njegova veličanstvena Druga simfonija.

Finski skaldatalje Jean Sibelius (1865 – 1957) najpoznatiji je upravo po svojoj orkestralnoj glazbi. Većinu svojih radova skladao je tijekom pet desetljeća počevši s  1880-ima do 1920-ih. Međutim, i u drugim žanrovima njegov opus je vrlo opsežan, uključuje na desetke klavirskih djela, kazališnu glazbu, brojna zborska djela, te solo pjesme s orkestralnom ili klavirskom pratnjom.

Glavni gost-dirignet riječke Opere, dirigent, skladatelj i pijanist iz Finske, maestro Ville Matvejeff, koji je prema mnogima preporodio riječki orkestar, drži da se u Sibeliusovu koncertu za violinu i orkestar mogu čuti neke od najčišćih i najiskrenijih melodija koje je Sibelius skladao dok za Simfoniju br. 2 kaže da je važna prekretnica u Sibeliusovom radu.

„Za mene kao finskog dirigenta ogromna je čast  predstaviti Sibeliusova djela u Hrvatskoj i podijeliti radost ove predivne glazbe s građanima Rijeke. S izvrsnim solistom Marcom Grazianijem, ova večer će zaista biti svečanost koja nudi neke od najvećih momenata glazbe s početka 20. stoljeća“, kaže maestro Matvejeff.

Podsjetimo da će ovaj koncert spojiti užitak u glazbi s užitkom u slici zahvaljujući novoj akustičnoj školjki, jedinstvenoj u svijetu, djelu poznatog riječkog arhitekta Idisa Turata.  

(R.P.B., 26.10.2015)