performans

DNO – desnica novih obećanja: predizborni performansi


vrijeme: 17.10.2015. 13 h
mjesto: Zagreb; Cvjetni trg

Javnim političkim performansima na Cvjetnom trgu, 17. listopada, u 13 sati, održat će se alternativni predizborni skup: ad hoc inicijativa naziva 'DNO - desnica novih obećanja' predstavlja performanse u izvedbi Brune Isakovića, Siniše Labrovića i Ine Sladić koji će dati svoj obol diskusiji na političkoj sceni.

Politički intoniranim performansima, udruga Domino komentira političku klimu u Hrvatskoj pred izbore:
 
Bez obzira na ekonomski i vanjskopolitički kontekst u kojem se država nalazi, nekoliko tema nailazi na najveći interes i reakciju u javnom i medijskom prostoru: tradicija, domoljublje i navijački ponos. Odlučili smo stoga preko baš tih tema progovoriti o pitanjima koja smatramo najključnijim u vrijeme političkih odluka u demokratskom društvu – pitanja nacionalnih, vjerskih, seksualnih i rodnih manjina.
 
Uključivanjem pripadnika romske manjine u svoj performans, Siniša Labrović postavlja pitanja o ljudskim pravima i jednakim mogućnostima za sve Hrvate ili one koji se tako osjećaju. Bruno Isaković uključuje pripadnike navijačkih skupina koji će kroz svoja iskustva „na tribini“ progovoriti o homofobiji i rasizmu kako na sportskim terenima tako i unutar navijačkih skupina općenito. Ina Sladić se laća najosjetljivijeg momenta povijesti od stoljeća sedmog, pokušavajući prizvati hrvatski san na oči naroda koji najradije gleda unazad.
 
Izvedbe inicijative DNO tiču se najšire publike – opće javnosti i građanstva, a održavaju se u sklopu programa Domina koji razmatra kako komunicirati s publikom.

(R.P.B., 16.10.2015)