nagrada

Festival Perforacije nagrađen kao jedan od najinovativnijih u Europi


vrijeme: 30.09.2015.
mjesto: Francuska; Pariz

Hrvatski festival Perforacije, koji organizira udruga Domino, proglašen je u Parizu jednim od dvanaest festivala koji se po mišljenju stručnjaka za kulturne strategije Europe najviše ističu po uvođenju novih trendova u europski festivalski krajolik.

Kako se ističe u priopćenju, festival Perforacije nagradu je dobio pred 250 kulturnih stručnjaka "s ekspertizom od Aachena do Zagreba", okupljenima u Parizu na dodjelama prvih nagrada EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) Europskog udruženja festivala u kazalištu Théâtre de la Ville u sklopu programa "Pariške jeseni".

Međunarodni žiri, kojim je predsjedao ravnatelj Teatra Vidy iz Lausanne Vincent Baudriller, nagradio je dvanaest najinovativnijih europskih festivala među ukupno 760 festivala iz 31 europske zemlje.

Festival Perforacije tako se našao uz bok festivalima iz Austrije (Ars Electronica, Linz), Francuske (Festival d’Aix-en-Provence i NEXT, Lille), Belgije (BIG BANG , Antwerp), Poljske (Malta Festival Poznań), Finske (Midnight Sun Film Festival, Sodankylä), Nizozemske (Manifesta, Amsterdam i Noorderzon Performing Arts Festival, Groningen), Velike Britanije (SICK!, Brighton/Manchester), Italije (Santarcangelo Festival Internazionale del teatro in Piazza, Santarcangelo di Romagna,) i Češke (Prague Quadrennial of Performance Design and Space).

Festivalu je nagradu uručio voditelj odjela Kreativne Europe pri Europskoj komisiji Karel Bartak, a u govoru proglašenja nagrade istaknut je doprinos Domina decentralizaciji kulture djelovanjem u više hrvatskih gradova, te zbog podrške mladim umjetnicima, no također i višegodišnji rad na području LGBT kulturnog aktivizma, koji je žiri ocijenio posebno politički i društveno važnim za prava LGBT populacije.

Nagradu je u ime Domina preuzela Karla Horvat Crnogaj, koja je istaknula kako je riječ o velikom priznanju, osobito s obzirom na količinu festivala u Europi, od kojih brojni raspolažu sa znatno većim budžetima. "Zaprimiti nagradu iz ruku voditelja Kreativne Europe doprinijelo je osjećaju ponosa našeg tima, naročito jer su, nakon što je Domino već neko vrijeme postojao i djelovao, Perforacije nastale baš iz procjene postojanja potrebe za platformom podrške nezavisnoj izvedbenoj sceni s naših područja", kazala je Horvat Crnogaj.

Festival Perforacije pokrenut je 2009. s misijom iniciranja novih produkcija, poboljšanja prezentacijskih uvjeta domaćim i regionalnim umjetnicima te jačanje veza na nezavisnoj kulturnoj sceni. Uz cjelogodišnje aktivnosti rezidencijalnog, radioničkog i produkcijskog programa, održava se i godišnje festivalsko izdanje u četiri grada Hrvatske (Zagreb, Rijeka, Split i Dubrovnik), s međunarodnim programom usmjerenim na umjetnike iz Hrvatske i susjednih zemalja čije se izvedbe temelje na plesnom, kazališnom i likovnom izrazu te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama.

"Nagrada EFFE festivalu Perforacije, kao jednom od festivala među toliko velikih i odličnih europskih festivala primamo s velikom zahvalnošću te obavezom da i dalje doprinosimo svojim programima kulturnoj raznolikosti u Hrvatskoj, a i u Europi. Ovo je veliko priznanje jednom zapravo malom, ali programski profiliranom i na europskoj razini prepoznatom festivalu. Mogu samo još reći da se nadam da će ova nagrada potaknuti i nadležne institucije u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku da još bolje prepoznaju ovaj festival za koji vjerujem da ima još mnogo prostora za rast u našem okviru", rekao je umjetnički direktor Domina Zvonimir Dobrović.

Uz festival Perforacije, udruga Domino u više gradova Hrvatske organizira i Queer Zagreb Sezonu, te Queer New York Arts International Festival, čije se četvrto izdanje u New Yorku ove godine održalo od 16. do 26. rujna. (Hina)

(R.P.B., 30.09.2015)