konferencija, znanstveni skup

Socijalizam na klupi - Socijalizam: izgradnja i razgradnja


vrijeme: 01.10.2015. - 03.10.2015.
mjesto: Pula, Sveučilište Jurja Dobrile

U organizaciji Centra za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma, na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, od 1. do 3. listopada održavat će se Drugi međunarodni znanstveni skup 'Socijalizam na klupi' s temom Socijalizam: izgradnja i razgradnja.

Odabir teme vezuje se uz 70. obljetnicu uspostave socijalističke Jugoslavije te 25. godišnjicu prvih višestranačkih izbora u jugoslavenskim republikama koje su uskoro potom postale neovisne države.

Skup se fokusira na teme, žarišta i probleme koji se u Europi otvaraju početkom komunističke vladavine i uvođenjem socijalizma na nizu područja: od posebnosti socijalističkoga društvenog i ekonomskog modela, njegove unutarnje i vanjske politike određene postojanjem hladnoratovskih i unutarnjih ideoloških neprijatelja, do koncepta masovnosti i društvene jednakosti, ideje o novome čovjeku te primjene načela modernosti i odgovarajućih kulturnih politika. Cilj skupa jest i upozoriti na složenost pojava koje nastaju razgradnjom socijalizma - od osamdesetih godina, tzv. dekadentnog socijalizma i njegovih sivih zona, gospodarske i društvene krize, sve do uvođenja tržišnoga gospodarstva i parlamentarne demokracije, raspada socijalističkih federacija te oblikovanja koncepta „tranzicije“ u devedesetima. Razdoblje postsocijalizma i tranzicije s temama kulturnih „zaostataka“, artikulacijama u novome kontekstu te reprezentacijama socijalističkoga vremena u književnosti, medijima, filmu i kulturi uopće također su obuhvaćeni temom razgradnje socijalizma.

Na skupu će sudjelovati stotinu i dvadeset znanstvenika sa gotovo svih hrvatskih sveučilišta i instituta te uglednih  međunarodnih ustanova, instituta i sveučilišta iz brojnih europskih zemalja. Otvaranje skupa zakazano je za četvrtak, 1. listopada u 12 sati u  Dvorani Pula (Fakultet ekonomije i turizma, Preradovićeva 1)  nakon čega počinje rad po sekcijama u pet sveučilišnih predavaonica u zgradi Filozofskog fakulteta pulskog Sveučilišta. Plenarni predavači su  dr.sc. Tvrtko Jakovina sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr.sc. Renata Jambrešić Kirin iz Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

(R.P.B., 29.09.2015)